Geen haast: er zijn huishoudelijke taken die je langer kunt uitstellen dan je denkt

door Natasja

26 September 2022

Geen haast: er zijn huishoudelijke taken die je langer kunt uitstellen dan je denkt
Advertisement

Het is waar dat je uit gewoonte het schoonmaken niet kunt nalaten, en dat kost je elke dag of minstens enkele keren per week best veel tijd. Er zijn oppervlakken en materialen waarvan je het schoonmaken niet kunt uitstellen, vooral om hygiënische reden, maar wanneer de situatie niet al te ernstig is en je misschien niet genoeg tijd hebt om voor een routineschoonmaak te zorgen, zijn er gevallen waarin je het zelfs kunt uitstellen.

Soms is het namelijk niet zo strikt noodzakelijk om elke dag of te vaak bepaalde klusjes te doen, of je kunt je toevlucht nemen tot een paar trucs die je helpen het huis schoner te houden met minder moeite.

Advertisement

Badkamer of keuken?

Badkamer of keuken?

sbtrkt_dvide/Reddit

Voor iedereen is het idee van een vieze badkamer van alle ruimtes in huis, het meest vervelende, nog erger dan de keuken of de slaapkamer. Vooral het toilet moet altijd perfect schoon zijn om niet de minste afschuw te wekken.

Als je echter altijd zorgvuldig omgaat met het sanitair in de badkamer en het na gebruik schoonmaakt, hoef je het keramiek niet per se ook grondig te reinigen met ontvettende en agressieve producten. Dat kan om de 7 of 10 dagen, zolang er natuurlijk geen incidenten zijn waardoor de wastafel, de douche, het bad, het bidet of het toilet te vies worden.

Anderzijds mag je de keuken en vooral de spoelbak nooit te lang verwaarlozen: alles wat daar wordt gebruikt, komt in contact met de mond dus is hygiëne daar erg belangrijk.

Advertisement

Afstoffen met droge doeken

Afstoffen met droge doeken

Luna-of-the-stars/Reddit

Stofvang- of microvezeldoeken verwijderen het grootste deel van het stof, maar al het andere verspreidt zich, in moeilijk bereikbare hoeken en op de vloer. En als je elke dag maar op één verschillende plek afstoft, verplaats je het vuil alleen maar. Als er veel stof is, is het beter om de tijd te vinden om eenmaal per week zorgvuldig af te stoffen, met een stofzuiger of door de doeken slechts een beetje (maar heel weinig) te bevochtigen, en zonder oude theedoeken of gladde stoffen te gebruiken.

Parketvloer schoonmaken

Parketvloer schoonmaken

omgindigo/Reddit

Houten vloeren, al zijn ze van goede kwaliteit, zijn altijd gevoelig voor vocht. Dit betekent dat je, in plaats van ze te wassen, het geduld moet opbrengen om ze vaak te vegen en te stofzuigen. Wassen met water is niet nodig, behalve als er iets op de vloer valt en erg vuil wordt, of als het te veel dagen geleden is sinds de laatste schoonmaakbeurt. Wring in ieder geval dweilen en doeken die je over de vloer haalt perfect uit: er mag geen water op de grond achterblijven, en het is nog beter als je het teveel onmiddellijk met andere droge, absorberende doeken afveegt.

Gordijnen strijken

Gordijnen strijken

randomlur/Reddit

Gordijnen worden niet vaak gewassen, maar als je ze wast is het altijd veel werk om ze er af te halen, te wassen en weer op te hangen. Er zijn ook mensen die er niet in slagen ze niet te strijken, en hoewel dat voor een perfect resultaat zorgt, is het niet per se zo onmisbaar.

Sterker nog, als je de gordijnen uit de droger haalt voordat ze helemaal droog zijn (vooral bij zware gordijnen), of uit de wasmachine (als het lichte gordijnen zijn, zoals tulegordijnen), laat ze dan gewoon verder drogen als ze ophangen zijn, zodat het gewicht zelf ervoor zorgt dat ze rekken en de plooien verdwijnen. Een klusje minder te doen!

Spiegels schoonmaken

Spiegels schoonmaken

BlueWhiskeyDrinker/Reddit

Als het spiegelglas bevuild is door een vinger of tandpasta, verwijder het snel met een microvezeldoekje om het schoon te houden: als de vlek klein was, is deze tijdige ingreep meer dan voldoende om de spiegel schoon te houden, zodat je hem niet helemaal hoeft schoon te maken met de meest agressieve producten die op den duur ook sporen op de spiegel zelf kunnen achterlaten.

Advertisement

Koelkast

Koelkast

sille4legs/Reddit

Hoewel voedselhygiëne nooit mag worden verwaarloosd, is het ook zo dat het niet nodig is de koelkast elke maand of vaker perfect te legen en schoon te maken. Op voorwaarde natuurlijk dat het op de juiste manier wordt gebruikt: zorg voor bakjes, schalen, dienbladen en alles wat helpt om planken en wanden te beschermen tegen verschillende sappen en vloeistoffen die uit voedsel kunnen lekken. 

Alleen als er iets op de planken terechtkomt, moet je er iets aandoen. En een manier om ze schoon te houden is ze te bekleden met bakpapier, dat je vervangt zodra het te vuil wordt.

Kortom, je zult zeker niet kunnen stoppen met het schoonmaken van je huis, maar je kunt jezelf helpen om het niet te vaak in elke kamer te moeten doen, vooral als je drukke periodes hebt!

Advertisement