Is het echt of nep? Ontdek enkele tips om imitaties van bekende merken te herkennen

door Natasja

02 Oktober 2022

Is het echt of nep? Ontdek enkele tips om imitaties van bekende merken te herkennen
Advertisement

Er zijn modemerken die echt beroemd zijn in deze sector. Hun kleding en accessoires zijn een pronkstuk om aan iedereen te showen, beschouwd als een statussymbool vanwege de kwaliteit die dat merk in de loop der jaren op zijn producten heeft gedrukt. Vertrouwend op de kwaliteit die de grote namen weten te garanderen, is het dus mogelijk om heel veel geld uit te geven aan één enkel artikel.

Er zijn echter talloze replica's en imitaties, die op straat maar ook online of zelfs in winkels te vinden zijn, en het is vaak moeilijk om de echte kledingstukken te herkennen van stukken die er alleen maar op lijken. Er zijn echter details waarop je kunt letten om ze te herkennen en onaangename verrassingen te voorkomen. Lees verder voor meer informatie.

Advertisement

Gucci - Handtassen

Gucci - Handtassen

Voice of People Today/YouTube

Gucci designer handtassen zijn al tientallen jaren een door velen gewild en overal herkenbaar object. Er zijn altijd veel imitaties geweest, waarvan de meeste echt duidelijk zijn, maar het komt ook voor dat men replica's tegenkomt die echt op het origineel lijken. Welke details moeten worden gecontroleerd? Veel hangt af van het model, maar over het algemeen:

  • De verchroomde G's van het logo moeten uniform verchroomd zijn en vrij van vlekken. De G's vormen een ideale ronde cirkel en de punt loopt taps toe, maar blijft goed gedefinieerd.
  • Zoals bij alle goed gemaakte producten is een indicatie van kwaliteit het stiksel: nauwkeurig, zonder enige onregelmatigheid, laat staan draden die loskomen of vrijblijven.
  • Knopen: zelfs die binnenin en verborgen, moeten als algemene regel de merknaam subtiel maar leesbaar gegraveerd hebben, met de letters duidelijk verdeeld.

 

Advertisement

Fila - Schoenen

Fila - Schoenen

TheBrokeCollegeStudent/YouTube

Een merk dat na jaren weer helemaal in is en mede dankzij uitzonderlijke getuigenissen de internationale markt weer heeft weten te veroveren, is Fila. Zo hebben de sportschoenen van het merk niets te benijden van de sportschoenen van vele andere merken die altijd populair zijn in de sector. Hoe vermijd je imitaties?

  • Het logo is de eerste aanwijzing: de ruimte tussen de lijnen die de letters vormen, maar vooral de precisie van het stiksel zijn een belangrijk teken.
  • Op de foto kun je zien dat het oppervlak van het originele bovendeel niet zo perfect glad is als dat van het andere, wat duidt op een heel ander materiaal.
  • Minder gemakkelijk te herkennen, maar wel veelzeggend, is ook de holte in het midden van de hiel: in het origineel is die breder en bochtiger.
  • Ook de verhoudingen tussen de verschillende delen (of banden) van het bovendeel zijn zichtbaar anders.

 

Ray-Ban - zonnebrillen

Ray-Ban - zonnebrillen

Shade Review/YouTube

Tot de meest iconische modellen zonnebrillen behoren zeker die van het Amerikaanse merk Ray-Ban, met name de Aviators. Ze behoren ook veruit tot de merken waarvan men bij de online aanbiedingen het vaakst wordt opgelicht. Hoe herken je ze? Via de advertenties op het internet is het niet zo eenvoudig, maar als je ze in levende lijve ziet wordt het al haalbaarder.

  • Het montuur bestaat uit unieke delen, zonder zichtbare verbindingen langs de contouren. Ze openen en sluiten soepel, maar geven ook een gevoel van kracht en soliditeit. Ze zijn ook vaak zwaarder dan de nep brillen.
  • Het merk staat in de rechterbovenhoek van de rechterlens, en is altijd goed gedefinieerd en gegraveerd, niet gemakkelijk weg te krassen zoals bij sommige imitaties.
  • Ook kan het doosje verschillende kleuren hebben, en kan de etui te klein en te krap zijn voor de bril die erin zit om ook maar enige ruimte over te laten.

Wil je meer weten over deze artikelen en hun imitaties, klik dan op de link onder elke foto!

Advertisement