Een geweldige gratis plant: je kunt hem kweken met slechts één zoete aardappel

door Natasja

17 September 2022

Een geweldige gratis plant: je kunt hem kweken met slechts één zoete aardappel
Advertisement

Sommigen noemen ze rode aardappelen, anderen noemen ze bataat, Amerikaanse aardappel of zoete aardappel: het zijn die grote, oranjerode knollen die gekenmerkt worden door een vruchtvlees met een zoetere smaak dan dat van gele aardappelen. Ze worden gebruikt in een groot aantal verschillende smakelijke gerechten, om het hele jaar door van te genieten en vooral in de koude maanden.

Ze zijn niet erg mooi als je ze zo op de toonbank van de markt of supermarkt ziet liggen: het zijn immers knollen die uit de grond worden geoogst, misschien zelfs een beetje knobbelig. Toch kunnen ze hele mooie planten worden, gemakkelijk te kweken en perfect om je huis te verfraaien. En daarna kun je ze nog opeten ook! Lees verder om te ontdekken hoe eenvoudig het is om een plant te kweken uit een eenvoudige zoete aardappel.

via @brad/TikTok

Advertisement
@brad/TikTok

@brad/TikTok

Het is een experiment voor iedereen, waarvoor je het volgende nodig bent:

  • Een zoete aardappel: zorg ervoor dat hij stevig en turgescent is, dus zo intact en vers mogelijk.
  • Een glazen pot of houder die groot genoeg is om de aardappel in te doen. Het beste is dat hij de bodem niet raakt, dus zoek een smal glas of potje met een diameter gelijk aan de omtrek van de aardappel.
  • water

Je hoeft echt niet veel te doen om de teelt op gang te brengen! Je moet het volgende doen:

  • Vul de pan met water tot driekwart van de inhoud
  • Leg de aardappel erin, liefst zo dat het onderste puntje de bodem niet raakt
  • En wachten maar

OK, dat is niet waar. Er is nog iets om te onthouden: je moet het water om de 10-14 dagen verversen. Binnen een week of twee kun je de eerste spruiten zien! Bekijk Brad Canning's Tiktokker video https://www.tiktok.com/@brad/video/7059885050749308161 om te zien hoe makkelijk het is.

De resulterende plant is een mooie klimplant met hartvormige bladeren. Als je klimopbladeren die van een plank naar beneden komen mooi vindt, zul je zeker ook de schoonheid van deze soort planten waarderen. Je kunt hier https://www.tiktok.com/@brad/video/7078953848181755138 zien hoe het er na ongeveer twee weken uitziet.

Wanneer zich nu een goed wortelstelsel en de eerste takken hebben ontwikkeld, kun je beslissen of je doorgaat met hydrocultuur (eventueel verplaatsen naar een iets grotere pot), of de plant overzet naar een pot.

Heb je dit wel eens geprobeerd?

Advertisement