Probeer een boom te laten groeien van een eenvoudige walnoot

door Natasja

21 September 2022

Probeer een boom te laten groeien van een eenvoudige walnoot
Advertisement

We zijn gewend om vele soorten fruit, peulvruchten en zaden te gebruiken in de gerechten die we dagelijks bereiden, maar we staan er niet altijd bij stil dat we, als we dat zouden willen, uit elk van die voedingsmiddelen nieuwe planten zouden kunnen verkrijgen. Dit is ook het geval met noten, die alleen of in combinatie met zowel zoete als hartige gerechten heerlijk is.

Maar we kunnen ze ook gebruiken als zaad, om in huis te ontkiemen, en dan hebben we een plant die ooit vruchten zal dragen. Het is een leuk en eenvoudig experiment dat we ook met kinderen kunnen proberen te doen. Lees verder voor meer informatie.

Advertisement
Video tutorial via L' Arca delle idee - Stefano Gullotta/YouTube

Video tutorial via L' Arca delle idee - Stefano Gullotta/YouTube

Een methode om een nieuwe plant te kweken uit een eenvoudige walnoot wordt ook aangegeven door YouTuber Stefano Gullotta. Alles wat je nodig hebt voor dit experiment is het volgende:

 • een walnoot: een verse, niet de gedroogde. Ze zijn meestal het gemakkelijkst te vinden in de eerste helft van september, of in ieder geval aan het eind van de zomer. Het moet ook een walnoot zijn waarvan de dop volledig intact is, zonder scheuren of breuken.
 • Een plastic fles
 • Schaar of stanleymes
 • Water

De procedure is heel eenvoudig.

 1. Snij de hals van de fles af, ongeveer een derde.
 2. Neem het afgesneden stuk en steek het, ondersteboven, in de resterende flesbodem. Dit is precies wat je doet om zelf insectenvallen te maken.
 3. Vul de fles met water zodat het een beetje (ongeveer een centimeter) boven de omgekeerde mond van de fles uitkomt (en er dus een beetje naar binnen gaat).
 4. Neem dan de walnoot en zoek de punt. Gebruik de punt van een mes om de dop een beetje te openen: je moet de helften heel lichtjes scheiden.
 5. Steek de noot met de punt (een beetje 'geforceerd') naar beneden in de trechter die je met de omgekeerde flessenhals hebt gemaakt.
 6. Op dit punt moet je gewoon wachten. Het is belangrijk dat het water binnen een paar weken geel wordt. Na die tijd kun je de walnoot eruit halen en zien dat de dop vanzelf verder opengaat en dat er misschien al een spruit uit de pit komt.
 7. Doe de hele walnoot terug in het water en wacht. Binnen een paar dagen begint het wortels te produceren.
 8. Na ongeveer 40 dagen vanaf het begin van het experiment moet je wortels en een spruit zien: het is tijd om in een pot te begraven, waarbij je het beste turf kunt gebruiken en niet alleen potgrond. Vergeet niet de noot met de kiem naar boven te leggen.
 9. Zet de pot op een lichte plaats, maar niet in direct zonlicht, en geef alleen water als de grond uitdroogt.

Binnen enkele weken merk je de ontwikkeling van een zaailing: het is je miniatuur walnoot die wacht om te groeien.

Advertisement
Creativo

Creativo

In de video van Stefano Gullotta https://www.youtube.com/watch?v=D_AI8ebwxJg kun je nog veel meer nuttige tips ontdekken en de verschillende stappen bekijken.

Advertisement