11 creatieve ideeën om polystyreen voorwerpen te recyclen en er onverwachte decoraties van te maken

door Natasja

29 September 2022

11 creatieve ideeën om polystyreen voorwerpen te recyclen en er onverwachte decoraties van te maken
Advertisement

Een van de synthetische materialen die we het meest gebruiken is zeker polystyreen. Lichtgewicht en praktisch, wordt het gebruikt voor verpakkingen, verpakkingen en zelfs decoratieve steunen van diverse aard, het soort dat misschien ook gebruikt wordt voor creatieve knutselwerkjes. Het komt dus voor dat we altijd een of ander polystyreen voorwerp over hebben dat vervolgens wordt weggegooid: voedselschalen met verschillende soorten voedsel, vaak vers vlees, zijn daar een voorbeeld van. Maar ook de gevormde verpakking die breekbare voorwerpen in te verzenden pakketten beschermt.

We gooien ze gelijk weg als we de verpakking hebben opengemaakt, maar in de juiste handen kunnen ze een ideaal materiaal zijn voor creatieve decoraties. En de juiste handen kunnen die van jou zijn, als je maar de juiste inspiratie hebt. Dus kijk eens naar de onderstaande voorstellen.

Advertisement

Als je bedrukt papier hebt dat geschikt is voor decoupage, kun je dat ook gemakkelijk gebruiken op voedselschalen. Ze zijn gemakkelijk te bedekken, en ook poreus genoeg om de lijm te absorberen en het papier goed te laten plakken. Het worden bijvoorbeeld schattige houders voor kleine spulletjes!

Advertisement

Er zijn ook kunstenaars, zoals Eveline Kolijn, die afvalmaterialen zoals polystyreen gebruiken om onverwachte kunstwerken te maken, zoals geperforeerde tekeningen.

Een paar knipjes aan de randen en gekleurde draden: verken de wereld van kinderspeelgoed dat je thuis zelf kan maken.

Een voedselschaal leent zich er ook voor om een "naai"schilderij te worden. Eventueel door plastic wolnaalden te gebruiken, de dikke gekleurde naalden met een niet al te gevaarlijke punt!

Door twee voedselschalen tegen elkaar te plaatsen (of liever anderhalf), creëer je opbergzakjes die je kunt ophangen waar je maar wilt.

Advertisement

De diepste of grootste dozen of voedselschalen kunnen worden omgevormd tot potten voor planten, vooral stekken!

En sommigen gebruiken zelfs de grotere dozen als plantenbakken!

Advertisement
hometalk.com

hometalk.com

Van de verpakking kun je driedimensionale letters maken voor duizend decoraties, misschien voor een of ander feest in huis.

En wat te doen met de polystyreen bollen die je hebt gekocht voor een of ander knutselwerkje, misschien voor Kerstmis, en die je niet hebt afgemaakt? Gebruik ze om andere voorwerpen te versieren, zoals de lijst van een spiegel.

Advertisement

Of combineer ze tot een kleurrijke slinger om op te hangen waar je maar wilt.

Heb je dikke vormen nodig voor wat decoratie? Gebruik polystyreen dozen en deksels, verf en eventueel ook glitter!

Er zijn veel manieren om bijna gratis decoraties te maken met polystyreen!

Advertisement