Motten in de voorraadkast? Bescherm pasta, rijst en meel met deze nuttige strategieën

door Natasja

17 September 2022

Motten in de voorraadkast? Bescherm pasta, rijst en meel met deze nuttige strategieën
Advertisement

Wie is nog nooit die verfoeilijke motten in de voorraadkast tegengekomen? Dit zijn de insecten, bekend als voedselmotten, die voedingsmiddelen zoals meel, brood, pasta, rijst, suiker en peulvruchten die niet verzegeld of hermetisch afgesloten zijn, letterlijk aanvallen. Het gebeurt vooral in warmere perioden en er zijn er maar een paar nodig om alle aanwezige levensmiddelen te besmetten, omdat ze aanleg hebben om zich zeer gemakkelijk en snel voort te planten.

Daarom is het raadzaam om regelmatig controles uit te voeren, vooral van open voedsel, en als je iets verdachts opmerkt, onmiddellijk voorzorgsmaatregelen te nemen om hun aanwezigheid uit te schakelen en verdere besmettingen te voorkomen. Van de inspectie tot de definitieve verwijdering is het raadzaam een reeks precieze en georganiseerde stappen te volgen om het gewenste resultaat te bereiken.

Advertisement
Creativo

Creativo

Om het doel te bereiken en "de strijd te winnen" is het dus goed om in volgorde te gaan.

  • Begin je strijd tegen motten met een grondige inspectie. Kijk zorgvuldig, één voor één, naar dozen, zakken en open verpakkingen van de voedingsmiddelen die we hebben opgesomd en die favoriet zijn bij deze diertjes. Als er kleine gaatjes zijn, kun je de dieren direct vinden of zelfs alleen maar spinnenwebben en kleine larven. Hoe dan ook, gooi alles onmiddellijk weg en bewaar en verzegel alleen wat intact lijkt en zonder ongewenste "gasten".
  • Zodra de inspectiefase voorbij is, maak de voorraadkast leeg en ga over tot het schoonmaken. Veeg het grootste deel weg met een doek en stofzuig dan om er zeker van te zijn dat je echt alles kwijt bent. Vergeet ook niet dat je onmiddellijk daarna de stofzuiger moet legen om te voorkomen dat de larven zich ook daar voortplanten.
  • De volgende fase van de reiniging is desinfectie. Je kunt waterstofperoxide gebruiken, ontsmettingsmiddelen zoals ammoniak, of een beetje bleekmiddel verdunnen in veel heet water. Veeg alles af met een doek gedrenkt in het product van je keuze. Daarna afspoelen met een andere natte doek en ten slotte afdrogen met een derde droge doek. Gebruik afwerende sprays en lijmvallen die in de winkel verkrijgbaar zijn. Ze zullen alle overgebleven insecten kunnen vangen.
  • Laat de ruimte perfect drogen en ventileren en doe dan pas de luchtdichte houders met de levensmiddelen terug, waarbij je van tijd tot tijd blijft controleren op nieuwe aantastingen.

 

Advertisement
Creativo

Creativo

Er zijn ook natuurlijke remedies die nuttig zijn om voedselmotten en hun voortplanting in te dammen, maar het is beter om ze te gebruiken om plagen te voorkomen en de omgeving schoon en vijandig voor kleine dieren te houden. We hebben het over azijn, citroen of bicarbonaat verdund in water om oppervlakken schoon te maken en over essentiële oliën en kruiden zoals laurier en kruidnagel, gebruikt als "groene" afweermiddelen. Als je een beetje van deze middelen op kritieke plaatsen achterlaat als "boeman" voor de motten, kan dat alleen maar goed zijn.

Een de laatste, maar zeker niet minder belangrijke, voorzorgsmaatregel is het grondig desinfecteren van alle potten of houders waaruit je besmet voedsel hebt gehaald. Het volstaat niet om ze normaal af te wassen, maar ze moeten worden behandeld met ontsmettingsmiddelen en eventueel worden gesteriliseerd in kokend water als je ze opnieuw wilt gebruiken. Anders zullen een paar overgebleven larven alles weer besmetten.

Als je de pech hebt dit ongemak te moeten oplossen, hoef je je alleen maar te wapenen met geduld en aan de slag te gaan.

Advertisement