Kweek je eigen knoflookplanten van een enkel teentje

door Natasja

16 September 2022

Kweek je eigen knoflookplanten van een enkel teentje
Advertisement

Er zijn bolgewassen die nooit ontbreken in onze keukens, die ingrediënten die uiteindelijk worden gebruikt bij de bereiding van bijna elke maaltijd, vooral wanneer ze een smaak geven die iemand thuis bijzonder lekker vindt. Een daarvan is knoflook, zonder welke vele gerechten, van sauzen tot vlees, vis en gekookte groenten, hun karakteristieke smaak zouden missen.

Sommigen geven de voorkeur aan witte knoflook en anderen aan rode, sommigen gebruiken slechts een heel klein beetje en sommigen zijn niet bang om te overdrijven: iedereen heeft zo zijn eigen gewoonten, maar knoflook is uiteindelijk alomtegenwoordig in de voorraadkast van bijna de hele wereld.

Het is ook een bol die vrij gemakkelijk te kweken is, zo gemakkelijk zelfs dat er nu het hele jaar door voorraden van te koop zijn op markten en in supermarkten. Maar heb je er wel eens aan gedacht om het rechtstreeks thuis te kweken? Je hoeft geen hoekje van je moestuin op het balkon of in de tuin te hebben: het kan ook gewoon in huis met een pot die groot genoeg.

En het meest interessante is dat alles wat je nodig hebt om dit te proberen slechts een teentje is van de soort die je gewoonlijk gebruikt om te koken.

Advertisement
MajorasInk/Reddit

MajorasInk/Reddit

Voor we beginnen uit te leggen hoe dit moet, is het de moeite waard een verduidelijking te maken: de knoflook die we kopen, geeft niet altijd het gewenste resultaat. Of beter gezegd: hij zal bijna altijd eetbare bladeren produceren (zelfs zeer lekkere), maar het is niet zo dat het een bol is om te zaaien, d.w.z. het soort dat dan groeit om het volgende seizoen veel meer teentjes te produceren om op te eten. De kans hierop is groter bij bollen die speciaal voor de teelt worden verkocht.

Toch geven sommige mensen er de voorkeur aan de teentjes te weken (zodat ze goed gezwollen en intact zijn, met of zonder knop) alvorens ze in de grond te stoppen, om ze beter te beschermen tegen ziekten en schimmels. Het is een kwestie van voorkeur, maar als je wilt, kun je het volgende doen: bereid een oplossing van water met wat meststof (volg de op de verpakking aangegeven verhoudingen) en natriumbicarbonaat (de hoeveelheden zijn nooit precies, maar niet te veel).

Anders kun je ze ook in isopropylalcohol bewaren.

Advertisement

Bereid de grond voor, die rijk en los moet zijn (die je voor de moestuin gebruikt is prima) en je kunt het natuurlijk ook verrijken met compost.

Plant vervolgens elke bol ongeveer 3 cm onder het oppervlak, met de punt naar boven. De pot waarin je ze plaatst, moet ten minste 20 cm diep zijn.

Afhankelijk van het ras moet je rekening houden met de afstand tussen de tenen: als de bol groot is, heb je tot 15 cm tussen de tenen nodig, anders niet meer dan 10 cm. Sommige mensen planten ze dichter bij elkaar en verplaatsen ze wanneer ze groter worden, maar dit is extra werk en dwingt elke plant met de andere te "vechten" om voedingsstoffen in de grond.

Vaak wordt de voorkeur gegeven aan planten in de herfst, maar het voorjaar is ook prima. In het eerste geval oogst je tussen juni en juli, in het tweede iets later.

Het zijn ook zonminnende planten, die regelmatig water moeten krijgen, maar zonder de grond te verzadigen (ze lopen het risico te rotten, zoals alle bollen). Wacht altijd tot de grond is opgedroogd voordat je weer water geeft, en geef in de winter geen (of heel weinig) water.

Wil je ook proberen knoflook in huis te kweken?

Advertisement