Kweek planten louter in water, ook wel hydroponie genoemd

door Skip

27 Augustus 2022

Kweek planten louter in water, ook wel hydroponie genoemd
Advertisement

Sommigen noemen het hydrocultuur, anderen hydroponiecultuur. Je kweekt hoe dan ook planten in water, doorgaans in materiaal van glas (dit is vooral uit esthetische overwegingen, al is dit niet altijd het geval). Dat betekent dus dat wortels niet in teelaarde groeien. Het vraagt wat aandacht, maar dit is een vorm van kunnen kweken op plaatsen waar de ruimte beperkt is. 't Is zeer fascinerend en perfect voor diegenen die thuis willen testen hoe goed ze met planten zijn en daarnaast hun interieur met bezieling willen verfraaien.

Hydroponie is niet slechts een kwestie van planten met wortels, of een kopstek in een bak water zetten en wachten; er zijn gewoon wel een paar zaken waar je op moet letten. Lees verder om meer over hydroponie te weten te komen.

Advertisement

Opkweken vanuit wortels

Als je wilt proberen te kweken met een plant die al een wortelstelsel heeft (orchideeën zijn planten waarmee dit redelijk makkelijk lukt) dan is dit wat je moet doen:

 1. Verwijder alle aarde rondom de wortels: je moet het wortelstelsel heel voorzichtig blootleggen. Hoe langer je hiermee in de weer bent, des te langer ze eronder lijden en zich gaan terugtrekken. Houd dus het aantal handelingen beperkt. Indien nodig kan het helpen om planten 20 minuten in water te zetten dat net aan lauw is om de aarde die makkelijk loskomt, te verwijderen. Herhaal liever de operatie in plaats van de wortels 'te belagen.' 
 2. Spoel de wortels onder enigzins koud water voorzichtig af.
 3. Verwijder met een steriele schaar mogelijk zieke dan wel verrotte delen van het wortelstelsel.
 4. Vul de vaas die je in gedachten had tot de helft met water, doe de plant erin en vul met water totdat alle wortels zich onder water bevinden.

Advertisement

Andere nuttige wenken

Afhankelijk van het soort plant dat je wilt kweken verschilt de vorm van hydroponie een beetje. Win informatie in, zoek dus altijd alles eerst zorgvuldig uit. Planten als de basilicumplant of rozemarijn hebben liever blokjes steenwol waarin ze hun wortels verzinken dan slechts in water alleen. Als alternatief kan er veenmos, perliet, vermiculiet of kokosvezel gebruikt worden.

Alle verschillende soorten onderlagen moeten eerst worden ontsmet alvorens die gebruikt worden. Bovendien moet je er zeker van zijn dat de onderlaag waarin je de planten gaat kweken slechts een beetje vochtig is en niet te doorweekt, anders kunnen er gevaarlijke schimmels ontstaan.

De meest geschikte planten voor hydroponie zijn onder meer:

 • Orchideeën
 • Hedera helix
 • Crassula ovata (Jadeplant)
 • Lepelplant
 • Chlorophytum
 • Geluksbamboe (Dracaena sanderiana)
 • Pothos

Bemesten: om de groei te bevorderen zijn er bemestingstabletten te krijgen voor waterplanten. Die voeg je dan doorgaans toe na elke maandelijkse waterwisseling. Maar lees altijd goed de aanwiijzingen op de verpakking om zeker te zijn van de hoeveelheden en hoe je het moet gebruiken.

Let er op, waar mogelijk, om de bladeren vrij van stof en vuil te houden en, indien nodig de groei te bevorderen middels hormonale stimulanten. Volg hierbij altijd de aanwijzingen van de producenten hiervan op.

Veel kweeksucces!  

Advertisement