9 handige tips die helpen het thuis koel te houden en het energieverbruik van koelsystemen te verlagen

door Skip

17 Augustus 2022

9 handige tips die helpen het thuis koel te houden en het energieverbruik van koelsystemen te verlagen
Advertisement

Wanneer de verzengende hitte van de zomer daar is dan begint de eeuwige discussie: moet je nou kiezen tussen koel blijven door je koelsysteem voortdurend aan te laten staan en heel veel te verbruiken of de hitte te verdragen en meer te besparen? De kosten voor energie zijn steeds hoger en is de impact slecht op zowel milieu als voor je portemonnee.

Anderzijds raken we uitgeput door warmte en slurpt het energie van ons lijf. Wat te doen? Je moet compromissen vinden en zoveel mogelijk gebruikmaken van niet-machinale manieren om jezelf en je omgeving thuis te koelen en minder je ventilator te gebruiken. En als je die dan toch gebruikt, hoe je dat dan slim doet. Hieronder verklappen wij jou een aantal handige trucs waarmee je beiden doet zonder al te veel inspanning.  

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Om het thuis koel te houden:

  • Houdt deuren en ramen gesloten overdag en laat alleen het licht door dat je nodig hebt en laat vooral niet direct zonlicht binnen, juist niet gedurende de warmste uren. Het is juist aanbevolen deuren en vensters wagenwijd te openen als het buiten koeler is, dus 's ochtends bij zonsopgang en 's avonds na zonsondergang.
  • Wanneer je 's ochtends alles opengooit en vlak voordat je alles weer sluit met het oog op de komende warmte, ga dan over de bodem heen met een licht uitgewrongen doek met koud water. Dan zal het vocht op bijvoorbeeld tegels langzaam verdampen en ervaar je in de omgeving een zweem van koelte, en dan met de luiken dicht zal dit de hele middag zo blijven.
  • Zorg ervoor dat er zo min mogelijk condens is en warmtebronnen zijn. Beperk dus het gebruik van huishoudelijke apparaten en kunstmatig licht, zeker gedurende de uren dat het 't warmst is. Let hierbij in het bijzonder op om de oven niet te gebruiken. Probeer gasfornuizen en douches pas te gebruiken in tijdvakken dat het koeler is en doe dit niet te lang.
  • Als je de ventilator ingeschakeld laat plaats er dan een teiltje vol met flesjes bevroren water of koelelementen in. Is veel effectiever en verkoelender. 

Advertisement
ItzSkinnyBoi/Reddit

ItzSkinnyBoi/Reddit

Om bewust met de airconditioning om te springen en verbruik en kosten te verminderen:

  • Denk goed na over de plaatsing van de airco's. Beter is altijd om ze daar te plaatsen waar de luchtstroom niet kan worden geblokkeerd, maar ook niet zo dat de lucht direct op mensen terechtkomt. Dus niet boven bedden banken of tafels. Bovendien is het wenselijk om een airco per kamer te hebben en niet op plekken als gangen omdat de lucht daar letterlijk zou vervliegen. Verder is het een goed idee om de airco unit hoog te plaatsen omdat koele lucht daalt. Plaats hem ook weer niet op hoogste punt van de muur, half hoog is ook goed.
  • Als je het verbruik wilt optimaliseren, let er dan op dat je het te kiezen model en energieklasse goed bekijkt. Geef liever de voorkeur aan A-klasse-apparaten en kies die modellen die het koelvermogen aanpassen aan de omgevingstemperatuur, zodat je niets verspilt. Er zijn er veel van verkrijgbaar die over deze specificaties beschikken.
  • Let op de temperatuur die je op de thermostaat instelt, stel hem niet te laag in en laat hem niet lager komen dan 24°C en maak je zoveel mogelijk gebruik van de luchtontvochtiger-functie.
  • Belangrijk om niet te vergeten om ook kamers waar airco's zijn ingeschakeld goed te isoleren door goed alle deuren te sluiten. Zo vervliegt de gekoelde lucht niet ergens anders naartoe en verspil je geen energie.
  • Laat de airco slechts enkele uren ingeschakeld. Deze tip ligt ten slotte misschien het meest voor de hand, maar is wel nuttig (beslis zelf hoe lang naargelang de behoefte) en midden op de dag wanneer het 't warmst is. Als je de voorgaande adviezen opvolgt dan is zo'n korte periode genoeg om de ruimtes redelijk de hele dag redelijk koel te houden.

Allemaal tips die je consequent moet opvolgen wil je de gewenste resultaten boeken. 't Is proberen om te geloven!      

Advertisement