Maak je eigen gekleurde stoepkrijt met behulp van eierschalen

door Skip

12 Augustus 2022

Maak je eigen gekleurde stoepkrijt met behulp van eierschalen
Advertisement

Spelen met kleurkrijt en naar hartelust dingen tekenen op straat voor je huis of een schoolbord versieren of misschien zelfs wel een wand dat er net zo uitziet als een schoolbord. Het is een tijdsverdrijf van alle tijden waar de kleintjes voor warm lopen, maar ook volwassenen.

Krijt kopen in de vele winkels is eenvoudig, maar het is ook super interessant en leuk om dit zelf te maken door simpele stappen te volgen van een knutselplan dat je zelf thuis kan uitvoeren, perfect moment om samen even wat tijd met je kinderen door te brengen en leer je wellicht wat nieuws. Om krijt te maken heb je ingrediënten nodig die je al in de keuken aantreft zoals eierschalen en bloem. Lees verder om erachter te komen hoe je dit kleurkrijt maakt.

Advertisement
Creativo

Creativo

Wat je nodig hebt:

  • schalen van vijf eieren;
  • bloem (fijngemalen is prima);
  • voedingskleurstoffen;
  • warm water;
  • een mengkom;
  • absorberend keukenpapier;
  • houten soeplepels.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Hoe je te werk gaat:

1. Spoel de eierschalen goed af, teneinde ei-reestanten te verwijderen.
2. Verwijder ook het dunne witte membraan/vliesje dat in eieren zit.
3. Goed laten drogen.
4. Vergruis de eierschalen zo fijn mogelijk. Dat kan je op een aantal manieren doen. Gebruik een beker of een ander voorwerp om de eierschalen in een kom fijn te stampen (je moet dan wel een beetje geduld hebben), of ze fijnmalen in een blender of keukenmachine (sommigen gebruiken een koffiemolen!). Als je een vijzel hebt dan is het veel leuker om te doen.
5. Je hebt nu alles wat je nodig hebt om te starten: per krijtje heb je een theelepel bloem nodig, theelepel warm water, een theelepel vermalen eierschalen en een paar druppels voedingskleurstof. Begin nu water en bloem met elkaar te mengen waardoor er een deeg ontstaat, voeg dan de eierschalen toe, meng nogmaals en voeg dan de kleurstof toe.
6. Wanneer het deeg een mooi gelijkmatig geheel vormt maak je met je handen een lange sigaar, qua diameter overal hetzelfde. Indien nodig kan je tijdens het kneden kleine beetjes water gebruiken zonder hierbij te overdrijven.
7. Nu laten drogen: je kan elke sigaar een voor een wikkelen in vochtabsorberend keukenpapier gedurende minstens 3, maximaal 5 á 7 dagen. Het krijt is klaar wanneer het tijdens gebruik niet afbrokkelt. Indien je sneller klaar wilt zijn kan je het pas geknede krijt op een met bakpapier beklede ovenplaat leggen en anderhalfuur laten bakken op 60°C. Laat daarna nog 24 uur drogen.

Nu is al je krijt klaar voor gebruik! Je kan ook veel kleurloos krijt kneden en dan verschillende stukken eruitnemen om kleurstoffen erin te verwerken.

Opgelet: Dit krijt kan harder zijn dan gewoon krijt, kijk dus even voordat ermee over schoolborden en wanden wordt gegaan. Probeer het eerst uit op een klein oppervlak om te kijken of het krijt krassen achterlaat. Voor straatstenen en beton zal het krijt prima zijn!  

Advertisement