11 schitterende looppaden waarmee je jouw tuin stijlvol en creatief kan versieren

door Skip

09 Augustus 2022

11 schitterende looppaden waarmee je jouw tuin stijlvol en creatief kan versieren
Advertisement

Laantjes, paden en allerlei soorten routes vormen in elke tuin een onmisbaar onderdeel, maakt niet uit hoe groot of klein de tuin is. Ze helpen ons niet alleen door de tuin te bewegen maar ze zorgen daarnaast ook voor een visuele afbakening waardoor er ruimtes ontstaan. Soms hebben paden als enige doel dat we andere delen van de tuin niet platlopen. Buiten het vervullen van deze kernfuncties worden looppaden ook altijd voor decoratieve doeleinden gebruikt.

Vanuit esthetisch oogpunt bekeken hebben paden dus een grote invloed op hoe de tuin er in zijn geheel uitziet. Soms vormen juist paden het toneel waar echte artistieke hoogstandjes te zien zijn. Ze geven het geheel van de tuin een bepaald sfeertje; door materiaal- en designkeuze ontstaat er een breed palet aan mogelijkheden. Hieronder kan je er een aantal van bekijken.          

Advertisement

Gewone eenvoudige bakstenen kunnen, maar wellicht ook met een border erbij, waardoor er een interessant contrast van kleuren ontstaat. Dit kan bijvoorbeeld met beton. 't Idee is simpel maar wel effectief.

Advertisement

Je kan looppaden ook inzetten om als doorgangen te dienen door bloemperken, wellicht met planken van sloophout. Die zullen dan wel moeten worden behandeld om tegen slijtage en weersomstandigheden te kunnen.

Houten loopplanken op een ondergrond van grind vormt een mooie maar simpele combi. Het heeft wel iets weg van een treinspoor!

Als je het aandurft om iets wat onconventionelers te doen kan je ook gekleurde looppaden overwegen. Je kan bijvoorbeeld stenen in regenboogtinten kleuren.

Of, als creatief hergebruiken meer je ding is, doe je dat met restproducten zoals plastic schroefdoppen!

Advertisement

Er is ook iemand die aanrechtbladen (hier van graniet) heeft gebruikt die niet meer nodig waren!

Looppaden bestaande uit een veelkleurige kiezelstenenmozaïek hebben altijd een betoverend effect. Met kiezels kan je allerlei vormen weergeven.    

Advertisement

Laat je je fantasie de vrije loop dan kan je ook mozaïeken maken door uiteenlopende materialen met elkaar te combineren, zoals bijvoorbeeld keien (zelfs kapotte) bakstenen, figuren van beton en nog veel meer.

Tegels gesneden in vloeiende lijnen; in abstracte, bochtige vormen levert echt een sierlijk gangpad op.

Advertisement

Japanse doorgangen weten altijd enorm te betoveren. Ze kunnen bestaan uit hout, steen beton en zijn direct in de grond te plaatsen tussen het grind midden in het gazon... de mogelijkheden zijn eindeloos! 

En wat vind je ervan om een pad te maken in Japanse stijl waarmee je je een weg baant door een 'rivier' van kiezels, zelfs met een klein bruggetje erbij? Echt een droom zo mooi!

Welk van deze ideeën spreekt jou het meeste aan?

Advertisement