Volg deze 8 gouden regels en je hebt voor elke gelegenheid bijpassende schoenen en kan je die perfect combineren

door Skip

29 Augustus 2022

Volg deze 8 gouden regels en je hebt voor elke gelegenheid bijpassende schoenen en kan je die perfect combineren
Advertisement

Dat de modewereld zijn regels en etiquette heeft dat is bekend. Ook de schoenenbranche heeft ze, en als je een paar van de belangrijkste regels kent kan je dit helpen met minder twijfelen bewuster het juiste paar te kiezen. In elke modetak zijn de gebruiksscenario's heel belangrijk. Als je altijd weet wat en hoe je iets moet dragen en wanneer, dan weet je dus hoe belangrijk die gebruiksscenario's zijn.

Dit geld voor schoenen in het bijzonder nog des te meer, omdat schoenen op zichzelf een look kunnen maken, breken, of er beter op kunnen maken. Vaststaat dat mode ook vrij zijn om te doen wat je wilt betekent. De gelegenheid hebben dus om te kunnen bepalen wat volgens de etiquette wel of geen stijlfouten zijn. Dit beter kunnen inschatten kan ons dagelijks leven er alleen nog maar mooier op maken. Dus, hieronder vind je enkele hele belangrijke tips  

Advertisement

Schoenen en werkomgeving

Een eerste fundamentele situatie waar je aan moet denken als je schoenen gaat kopen, is je werkomgeving. Op kantoor verwacht men altijd dat je je aan een hele precieze dress code houdt. Maar het ene bedrijf is het andere niet en hanteren ze niet allemaal dezelfde regels.

Een formele, conservatieve werkomgeving zoals een advocaten- of notariskantoor of eigenlijk alles wat binnen het administratieve valt, daar draagt men liever wat bescheidenere kleding. Dus, je krijgt groen licht voor een klassiek paar schoenen met hak en spitse neus, elegant maar niet te opvallend, qua materiaal en kleuren neutraal. 

Advertisement

Lage schoenen kunnen ook, ballerina's of mocassins, altijd in een neutrale kleur en neutraal materiaal en model.

Wanneer de werkplekken waar je komt meer informeler zijn met creatieve mensen dan is de etiquette veel minder stijf en mogen felle kleuren en meer bijzondere en modernere modellen, dat ligt voor de hand wellicht. Beter is sowieso om niet te overdrijven zodat je geen faux pas begaat.  

Voor overdag

Overdag is bijna alles toegestaan zolang je rekening houdt met de gelegenheden waar je ze draagt. Over het algemeen worden voor het dagelijks leven levendige kleuren en modellen die lekker zitten aanbevolen en, indien men wat hoogte wenst zoals plateauzolen, platformschoenen of misschien populaire vierkante hakken.

Je kan ook voor lage schoenen, brede mocassins, kleurrijke ballerina's en espadrilla's kiezen. Beter overdag niet dragen: naaldhakken, strass-steentjes, paillettes en materialen als zijde en fluweel, tenzij je naar bruiloften of iets dergelijks gaat.

Advertisement

Voor 's avonds

Voor 's avonds hoge smalle hakken en alles wat glinstert steelt de show. Waak er liever voor om niet te overdrijven en pas altijd je schoenen aan de outfit, locatie en gelegenheid aan. 

Wit en lichte kleuren

Witte of hele lichte schoenen, ook al zijn het bergschoenen, laarsjes, beter draag je die, op enkele zeldzame uitzonderingen na, alleen in de lente en zomer.

Advertisement

Mixen zonder te overdrijven

Balans vormt altijd het hoofdingrediënt van de perfecte look. Een te korte jurk bijvoorbeeld vraagt om niet te hoge hakken en andersom. Net als dat kleurrijke schoenen beter staan wanneer ze worden gecombineerd met kleding met meer neutrale kleuren en andersom. De truc zit hem in de balans kunnen vinden.

Sandalen en panty's

Op sandalen met panty's rust geen taboe meer. Let er echter wel op om niet te veel kleuren te combineren en naden niet al te veel op te laten vallen.

Advertisement

Schoenen verzorgen en schoonhouden

Etiquettematig gezien maak je met een vies of geruïneerd paar schoenen echt geen goede indruk. Er zou dus extra aandacht moeten uitgaan naar de binnenkant/buitenkant van schoenen, periodiek schoonmaken en ze netjes houden. Ook dit is van invloed op de kwaliteit van de outfit in zijn geheel en op hoe je voor de dag komt. 

Sneakers

En tot slot, de zo graag gedragen sneakers. Gelukkig heeft de modesector een vrijbrief ervoor gegeven dat je ze bijna overal kan dragen en kan je ze vandaag bijna onder alles dragen. Er zijn weinig regels die je wat dit betreft moet volgen en zijn die altijd relatief en geldt hetgeen we hebben gezegd over de balans kunnen vinden. Patroontjes en felle kleuren liever combineren met meer neutrale outfits en uitkijken niet te veel te willen combineren. Als uitzondering gelden witte sneakers met minimale lijnen, van het stoffen type, dat staat goed met van alles.

Het advies is om mode te zien als een spel waarin uiteindelijk toch regels gelden. In ieder geval, heb lol.

Advertisement