7 gewone voorwerpen die onverwachte toepassingen hebben

door Natasja

29 Juli 2022

7 gewone voorwerpen die onverwachte toepassingen hebben
Advertisement

We hebben veel voorwerpen in huis die we elke dag op dezelfde manier gebruiken: we vragen ons niet af of dat goed of fout is, omdat we van jongs af aan geleerd hebben dat ze die specifieke functie vervullen. Maar weet je eigenlijk wel waarom ze op een bepaalde manier gemaakt worden? En ken je alle mogelijkheden om de eigenschappen van elk veelgebruikt hulpmiddel en accessoire te benutten?

De kleine zakjes op spijkerbroeken, het gat in de pasta-lepel, zelfs de gleufjes in de nietmachine: al deze details hebben een reden van bestaan waarvan je je misschien niet bewust bent of ze maken gebruik mogelijk dat je nog niet hebt uitgeprobeerd. Lees verder om meer te weten te komen.

Advertisement
grandlewis/Reddit

grandlewis/Reddit

Soms zitten de sausjes bij afhaalmaaltijden in papieren bekertjes die uit vele vouwen bestaan. Waarom geen normale plastic bekers? Dat komt omdat ze in feite in schoteltjes kunnen veranderen: gewoon de rand optillen en de beker gaat open.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

De metalen plaat van een nietmachine heeft verschillende kleine gaatjes: je kunt de positie van veranderen om de vellen op verschillende manieren te nieten! In de andere richting buigen de metalen punten naar buiten, en worden gebruikt voor kleine nietjes van vellen die dan gemakkelijker los te maken zijn. Kortom, voor een tijdelijke oplossing, het soort waarbij je geen speciale tang hoeft te gebruiken wanneer je vellen papier moet scheiden of fotokopieën moet maken!

Is het je ooit opgevallen dat veel rugzakken een ruitvormige badge hebben die meestal aan de bovenkant is genaaid, en ook is voorzien van twee kleine parallelle gleufjes: deze wordt gebruikt om voorwerpen aan op te hangen. Je kunt touwtjes of kleine karabijnhaken door die gleufjes halen, en zo schoenen, flessen en wat je maar wilt ophangen.

YangkeeZulu/Reddit

YangkeeZulu/Reddit

Waarom hebben spijkerbroeken een klein zakje in de andere zakken? Oorspronkelijk werd het gebruikt om horloges bij de hand te houden: zo gebruikten cowboys het. We vinden het nog steeds op de meeste spijkerbroeken, en nu kan het dienen voor aanstekers, munten, haarclips en een heleboel andere voorwerpen.

pxhere.com

pxhere.com

We kennen allemaal de Converse All Star, een echt iconisch en tijdloos paar schoenen. Is het je wel eens opgevallen dat ze twee gaten hebben aan de binnenkant in het midden, boven de zool? Je zou denken dat ze dienen om je voeten beter te ventileren, maar het blijkt dat ze eigenlijk dienen om de veters vast te maken, door ze door de binnenkant van de schoen zelf te laten lopen, zodat de sportschoenen strakker om je voet zitten.

Advertisement
NippyC/Reddit

NippyC/Reddit

Niet dat het voor dat doel is gemaakt, maar het handvat van de pannen heeft een gat waardoor de pollepels zo kunnen worden geplaatst dat bijvoorbeeld de saus in de pan zelf druipen.

raekline/Reddit

raekline/Reddit

En het gat in het midden van de pastalepel? Het is een maatstaaf voor de hoeveelheid spaghetti die je nodig hebt voor 1 persoon.

Kende je deze alternatieve toepassingen al?

Advertisement