Ontdek 3 prachtige vetplanten die bestand zijn tegen extreme hitte

door Natasja

26 Juli 2022

Ontdek 3 prachtige vetplanten die bestand zijn tegen extreme hitte
Advertisement

Algemeen wordt aangenomen dat vetplanten, of beter gezegd succulenten - waarvan cactussen slechts één zeer grote familie vormen - planten zijn die geschikt zijn voor en typisch zijn voor een woestijnklimaat. Dit is echter niet altijd het geval, en veel vetplanten kunnen inderdaad te lijden hebben van voortdurende blootstelling aan direct zonlicht, vooral tijdens de warmste perioden van het jaar.

Sommige zijn echter veel resistenter dan andere, en hebben toch een grote decoratieve waarde die elke tuin kan verrijken, vooral rotstuinen of tuinen met weinig onderhoud in vooral droge klimaten. Hieronder staan er drie die je zou kunnen kiezen als je planten zoekt met precies deze kenmerken.

Advertisement

Zwarte roos (Aeonium arboreum Schwarzkopf)

Zwarte roos (Aeonium arboreum Schwarzkopf)

Pxhere


Een plant met een adembenemende vorm en kleur, die bijna een meter hoog wordt en op een zwarte roos lijkt. Aan de zeer donkere bladeren van deze Aeonium dankt hij zijn gewone naam van zwarte roos. De stengels zijn bruingrijs en de bladrozetten bereiken een diameter tot 20 centimeter. In de zomer geeft deze Aeonium gele kegelvormige bloemen.

Hij houdt van een zonnige plaats, zeer goed doorlatende grond en mag pas water krijgen als de grond helemaal droog is. Voor bij de in de grond geplante planten wordt druppelbevloeiing aanbevolen en niet een die ook de bladeren nat maakt.

Advertisement

Blauwe Senecio (Senecio mandraliscae)

Blauwe Senecio (Senecio mandraliscae)

Commons Wikimedia

Ook hier is het de kleur van de plant die opvalt, evenals de vorm. Het zijn net puntige, zilverblauwe krijtjes, bedekt met een waslaag dat de plant beschermt tegen extreme hitte en droogte.

Het is een inheemse soort uit Zuid-Afrika, die de bijzonderheid heeft om in de zomer te blijven sluimeren en in plaats daarvan in de winter te groeien. In het voorjaar geeft hij kleine witte bloemen. Hoewel hij zeer warmtetolerant is, is het een goed idee om deze senecio op een plaats te zetten waar hij, althans gedurende enkele uren van de dag, enigszins tegen de zon wordt afgeschermd.

Agave parryi

Agave parryi

Commons Wikimedia

Tot de meest populaire agaves voor de decoratie van tuinen behoort zeker de Agave parryi, met zijn onweerstaanbare geometrische vorm: alle zeer vlezige bladeren vormen namelijk een perfect symmetrische rozet, zozeer zelfs dat een van de gebruikelijke namen in het Engels hem met een artisjok vergelijkt.

Bovendien worden de bladeren niet alleen gekenmerkt door een mooie grijsgroene tint, maar vooral door zwarte stekels aan de uiteinden die een mooi contrast vormen. De plant bereikt een hoogte en breedte van ongeveer 60 cm en kan meer dan twintig jaar oud worden. Hij bloeit echter slechts één keer tegen het einde van zijn levenscyclus, waarbij in het midden een enorme stengel groeit, die wel enkele meters hoog kan worden en uitmondt in trossen heldergele bloemen, gevolgd door vruchten. Echt prachtig om te zien.

Heb je wel eens een van deze planten gekweekt?

Advertisement