Kaneel in de tuin: ontdek 3 groene toepassingen van deze specerij voor de gezondheid van de planten

door Natasja

25 Juli 2022

Kaneel in de tuin: ontdek 3 groene toepassingen van deze specerij voor de gezondheid van de planten
Advertisement

Kaneel wordt niet alleen gebruikt om een groot aantal gerechten te verrijken met een onmiskenbaar aroma en smaak, maar kan ook van pas komen bij de verzorging van planten. Deze echt superveelzijdige specerij in de keuken heeft namelijk een aantal gunstige effecten op planten, waardoor het een goed alternatief is voor veel chemische producten die beslist agressiever zijn.

Je mag natuurlijk niet vergeten dat alle ecologische remedies vaak over een langere periode werken dan kunstmatige producten, maar de bast van de kaneelboom verkleind tot poeder (dit is hoe de specerij die we kopen wordt geproduceerd) kan echt heilzaam zijn. Lees verder om meer te weten te komen.

Advertisement

Fungicide

Fungicide

Commons Wikimedia

Soms gebeurt het dat bij het ontkiemen van zaden om met de teelt van bepaalde soorten te beginnen, de zaden ontkiemen, er krachtig uitzien, maar dan uiteindelijk toch verdorren. Soms is dit te wijten aan het zogenaamde "damping-off", veroorzaakt door de aanwezigheid van schimmels. 

Kaneel heeft schimmeldodende eigenschappen die dit voorkomen. En het werkt ook bij andere veel voorkomende schimmelziekten, zelfs bij meer volgroeide planten.

Hoe kan kaneel als schimmelwerend middel worden gebruikt?

Bereid een spray door een beetje kaneelpoeder in warm water te mengen en ten minste één nacht te laten trekken, vervolgens zeven en op de te behandelen planten, maar ook op de grond spuiten.

Advertisement

Ongediertebestrijdingsmiddel

Ongediertebestrijdingsmiddel

Commons Wikimedia

Als je mieren uit de buurt van de planten wilt houden, kun je je toevlucht nemen tot kaneel, waar deze insecten niet graag overheen lopen. Je kunt het zowel binnen als buiten gebruiken, bestrooi de plaatsen waar mieren langskomen met kaneelpoeder, misschien bij deuren en ramen, of beter nog, waar je het toegangspunt van de insecten hebt geïdentificeerd.

Sommige mensen mengen het zelfs met zand uit de zandbakken van de kinderen om ze miervrij te houden.

Om stekken te helpen wortelen

Om stekken te helpen wortelen

Commons Wikimedia

Er zijn verpakkingen bewortelingshormoon in poedervorm te koop, maar die zijn niet altijd gemakkelijk te vinden. Kaneel werkt op dezelfde manier en is overal te vinden.

Dus als je de stekjes in de potjes moet steken, maak het uiteinde nat met een beetje water en doop het vervolgens in een kommetje met kaneelpoeder, en steek het takje vervolgens in het potje dat je hebt klaargemaakt. Het zal ook een extra verdediging zijn tegen mogelijke schimmel!

Dit zijn eenvoudige remedies die het proberen waard zijn!

Advertisement