Maak je tuin beter bestand tegen droogte: 11 waardevolle tips

door Natasja

13 Juli 2022

Maak je tuin beter bestand tegen droogte: 11 waardevolle tips
Advertisement

De klimaatveranderingen die nu al vele jaren in volle gang zijn, maken de watervoorziening in veel gebieden van de wereld steeds moeilijker, en dus wordt het ook belangrijk voor mensen met groene vingers om te begrijpen hoe ze hun tuinen beter tegen droogte kunnen beschermen.

In bepaalde perioden van het jaar en vooral in gebieden met waterschaarste, bijvoorbeeld, wordt het dagelijks besproeien van het gazon (zelfs 's nachts) verspilling, en zelfs sommige planten die traditioneel in tuinen tot hun recht komen, zijn minder goed dan andere bestand tegen perioden van droogte. Wat moet je dan doen als je deze problemen het hoofd wil bieden? Er zijn enkele tips die nuttig kunnen zijn.

Advertisement


1. Gebruik compost in de grond. Breng compost aan in de grond rond sier- of groenteplanten. Dit helpt het substraat waarin de wortels zinken om het water langer vast te houden. Dit heeft bovendien het voordeel dat het water beter door de bodem sijpelt, zodat zelfs in perioden van hevige regenval stagnatie van het water (even schadelijk voor planten) wordt vermeden.

2. Gebruik mulch: het bedekken van het bodemoppervlak met 5-7 cm organische mulch is een andere manier om de bodem te beschermen tegen overmatige hitte en de verdamping van water te vertragen. Gebruik versnipperde bladeren of schors.

Advertisement

3. Geef de voorkeur aan droogte tolerante planten, die in staat zijn om bij verschillende temperaturen te overleven. Een manier om te weten te komen welke het meest geschikt zijn, is informatie in te winnen over inheemse soorten: je hoeft niet noodzakelijk te kiezen voor bepaalde soorten vetplanten (die misschien niet tegen de kou kunnen) of andere zeer leerachtige planten zoals agaven en dergelijke. Misschien is het de spontaniteit van de natuur in het gebied waar je woont die je suggesties kan geven.

4. Vermijd of verminder de teelt in potten of niet al te grote plantenbakken: planten die daarin worden geplaatst, hebben meer water nodig dan dezelfde soorten die in de volle grond worden geplant. En als dat de enige manier is, zorg er dan voor dat de potten droogtebestendig zijn en geef de voorkeur aan geschikte planten (en niet aan andere zoals, bijvoorbeeld, hortensia's).

5. Laat bepaalde kruid- en grasachtigen niet links liggen: ze zijn minder bekend dan veel sierheesters, maar ook zij kunnen met duizend vormen en kleuren de tuin versieren, en bovenal zijn ze beter bestand tegen de extreme omstandigheden waarin men zich vaak van tijd tot tijd bevindt.

6. Maai het gazon niet, of in ieder geval niet te laag, want hoe korter het gras is, hoe minder het de grond zal beschermen tegen de warmte en hoe sneller het water dus zal verdampen. Als je het gazon toch moet maaien tijdens droge periodes, doe dat dan op het koelste moment van de dag (en bij voorkeur 's avonds) en laat het gemaaide gras op de grond.

7. Stop in droge perioden met het bemesten van de planten of ook van het gazon, want dat verhoogt de behoefte aan water van de planten en maakt ze kwetsbaarder voor droogte.

8. Als het gazon in de zomer geel kleurt, hoef je je geen zorgen te maken: veel soorten gazon reageren op deze manier op extreme hitte, maar zijn klaar om weer groen te worden zodra het weer regent en de temperaturen dalen. Om je te helpen, kun je de groene zones van het gazon nog verkleinen door rotstuinperken met droogte tolerante planten aan te brengen.

9. Gebruik voor het besproeien geen sproeiers die water de lucht in sturen, maar druppelsystemen en slangen die over de grond lopen: als het warm is, verdampt het besproeide water in grote hoeveelheden in plaats van de planten te bereiken, en wordt er meer verspild.

10. Frequentie van water geven: het is beter de planten overvloedig maar minder vaak water te geven dan spaarzaam maar elke dag. En altijd het liefst vroeg in de ochtend of ook 's avonds.

11. In tijden van grote droogte mag in de tuin niet worden gewerkt: niet snoeien (ook niet van hagen of bomen), verpotten, verplanten of planten, d.w.z. alle bewerkingen waarbij de planten veel meer water nodig hebben dan gewoonlijk.

Dit zijn waardevolle tips om droge periodes zonder al te veel schade door te komen!

Source:

J. Marinelli, Ten Steps to Drought-Resistant Gardening (The National Wildlife Federation)

Advertisement