Zien de hoofdkussens er heel vies uit? Probeer ze te herstellen met een grondige schoonmaakbeurt zoals die op TikTok te zien is

door Natasja

05 Juli 2022

Zien de hoofdkussens er heel vies uit? Probeer ze te herstellen met een grondige schoonmaakbeurt zoals die op TikTok te zien is
Advertisement

Sommigen noemen het 'laundry stripping', anderen gewoon 'weken': de techniek van grondige reiniging die op TikTok furore maakt, kan wel eens het middel worden dat je moet proberen als alle andere middelen niet het gewenste resultaat opleveren. En het helpt ook als je geen wasmachine hebt die groot genoeg is voor omvangrijke voorwerpen. Waaruit bestaat dit "strippen van de was" (zo zouden we de Engelse uitdrukking kunnen vertalen)?

Het is niets anders dan een intensieve voorwas, waarbij kleding enkele uren wordt geweekt in overvloedig lauw water waarin verschillende vaak gebruikte producten zijn opgelost. Het werkt met kleren, dekens, tapijten en zelfs kussens, zoals blijkt uit een TikTok waarin hoofdkussens in echt afschuwelijke omstandigheden weer hersteld worden.

via pwincesslexx/TikTok

Advertisement
@pwincesslexx/TikTok

@pwincesslexx/TikTok

In de video van het @pwincesslexx account zien we het resultaat van het wasstrippen met een paar 5 jaar oude kussens, die in een erbarmelijke staat verkeren: vóór de behandeling hebben ze een bruinige kleur die echt in het oog springt.

De vrouw vult vervolgens het bad tot de helft of iets minder met water (gewoonlijk wordt warm water gebruikt) en giet dan het volgende in het bad:

  • Wasmiddel (vloeibaar, in dit geval, maar poedervorm is ook prima)
  • Geurparels
  • Actief zuurstof vlekkenverwijderaar in poedervorm

Over het algemeen gebruikt men in deze soort video's (ook, of op verschillende manieren met elkaar gecombineerd) wasmiddelcapsules voor de wasmachine, baking soda en borax. Borax en actieve zuurstof vlekverwijderaar ontbreken nooit.

Wat de hoeveelheden betreft, variëren ze een beetje van persoon tot persoon die hun inspanningen online toont, maar het is merkbaar dat ze over het algemeen een grote hoeveeld van de verschillende producten gebruiken. Dat wil echter niet zeggen dat u niet even goede resultaten zou kunnen bereiken met minder royale doses.

Hoe ga je verder? Het is echt heel eenvoudig.

    1. Je mengt de ingrediënten in het bad
    2. Week de kussens, zorg dat je ze omdraait en laat ze goed weken
    3. Je wacht zoveel mogelijk uren. In het geval van deze video, heeft de vrouw de kussens 24 uur lang geweekt.
    4. Je knijpt elk kussen een beetje uit en stopt het in de wasmachine voor een normale wascyclus.

Uiteraard is deze procedure geschikt voor kussens die in de machine gewassen kunnen worden, d.w.z. traditionele kussens en sommige modernere soorten. Het wordt afgeraden dit te doen met latex of traagschuim, en zorg er in elk geval voor door de instructies van de fabrikant te lezen.

Verder: elk type kussen heeft een geschatte vervaldatum, afhankelijk van het type en de manier waarop het wordt gebruikt. Dus als ze nu erg versleten en vuil zijn, kan het toch de voorkeur verdienen ze te vervangen in plaats van ze te wassen.

Advertisement