De 12-3-30 methode: een half uur op de loopband om fit te worden, volgens TikTok

door Natasja

06 Juli 2022

De 12-3-30 methode: een half uur op de loopband om fit te worden, volgens TikTok
Advertisement

In de fitnesswereld staat er altijd wel een nieuwe uitdaging klaar om viraal te gaan, mede dankzij de sociale media, en dat is ook het geval met een nieuwe cardio-oefening die bekend staat als een numeriek acroniem: "12-3-30". Het is uitgevonden door een jonge vrouw genaamd Lauren Giraldo, die haar persoonlijke formule om weer in vorm te komen eerst op YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=qs0hWytnZjQ&feature=youtu.be) voorstelde in 2019 en vervolgens opnieuw op TikTok in het najaar van 2021.

Het is een zeer eenvoudige workout, die een paar keer per week moet worden gedaan, en die ze "een game changer" noemt. Lees verder om uit te vinden waar dit om gaat.

Advertisement
@laurengiraldo/TikTok

@laurengiraldo/TikTok

Waarom wordt de training met dit acroniem aangeduid? Giraldo legt het ook uit in de video: het heeft alles te maken met de manier waarop de loopband wordt gebruikt.

  • 12 is de hellingswaarde die op de loopband moet worden ingesteld, die dus moet hellen alsof je omhoog loopt.
  • 3 is het aantal mijl per uur (ongeveer 4,8 km/h), d.w.z. de snelheid die moet worden aangehouden
  • 30 is het aantal minuten: de training duurt een half uur per keer.

Lauren Giraldo toont op TikTok (https://www.tiktok.com/@laurengiraldo/video/6894779830412250374) de resultaten van deze routine op zichzelf: een foto toont haar voordat ze de workout begon te volgen (die ze vijf keer per week herhaalt) en een recentere foto, waarop een slanker, mooier gevormd lichaam te zien is. De jonge vrouw stelt het voor als een comfortabele en haalbare methode voor iedereen die zich niet naar de sportschool wil slepen.

Beweging wordt echter ook geassocieerd met een dieet: om de in de clip getoonde verandering te bereiken, volgt het meisje een bepaald dieet en telt ze de calorieën. In de YouTube-video van 2019 had ze voorbeelden gegeven van haar typische maaltijden.

Het is de moeite waard te benadrukken dat de jonge vrouw een influencer is, geen sporttrainer in welke vorm dan ook gecertificeerd, noch een arts: wat ze deelt is haar ervaring, en hoewel de resultaten inderdaad veelbelovend zijn en zeker een half uur wandelen of hardlopen meerdere keren per week een gangbare gezondheidsaanbeveling is, zou het kunnen zijn dat om een gewichts- en vormdoel te bereiken het nodig is de training - en vooral het dieet - te moduleren op een manier die meer is afgestemd op de werkelijke persoonlijke behoeften.

Volgens deskundigen is het al met al een goed begin of een goed alternatief voor iedereen die niet altijd de tijd heeft om naar buiten te gaan en in de frisse lucht te wandelen. Zou je het eens willen proberen?

Advertisement