Een vijver in de tuin: 5 voorstellen om de buitenruimte om te vormen tot een oase van rust en ontspanning

door Natasja

16 Juli 2022

Een vijver in de tuin: 5 voorstellen om de buitenruimte om te vormen tot een oase van rust en ontspanning
Advertisement

Tuinen versierd met vijvers en beekjes hebben iets magisch. Water brengt harmonie en een vleugje frisheid, waardoor zelfs de meest kale landschappen uitnodigend worden. Het ontspant de zintuigen, verzacht de meditatie en kalmeert het oog door fascinerende reflecties te creëren. En iedereen die een tuin heeft, groot of klein, kan dit element in deze ruimte introduceren, met behulp van eenvoudige houders of door kunstmatige vijvers vanaf het begin aan te leggen. Het plaatsen ervan is niet al te ingewikkeld, maar vergt ongetwijfeld een minimum aan planning, te beginnen met de keuze van de juiste plaats. Vijvers worden meestal in het zuiden geplaatst op plaatsen die niet te veel aan de zon zijn blootgesteld.

Even belangrijk is de keuze van de vorm en de grootte van de vijver, die je absoluut moet weten alvorens over te gaan tot het uitgraven van de grond, die meestal ten minste 100 cm diep is. De grond moet ook worden vrijgemaakt van stenen en ander puin, vervolgens bedekt met een laag zand en vervolgens met de juiste waterdichte folie. Tenzij de tuin klein is, in welk geval je een aquatische habitat kunt creëren in eenvoudige bakken.

Advertisement

Als je tuin groot genoeg is, maak een gat op een schaduwrijke plaats, niet te dicht bij loofbomen, bedek het met een beschermende folie, leg er sierstenen in en een stenen rand rond de omtrek. Verfraai het omringende landschap met sierplanten die kunnen gedijen in een omgeving met een hoge vochtigheidsgraad.

Advertisement

Je kunt de vijver verder verfraaien door waterlelies, lotusbloemen, maar ook vele soorten onderwaterplanten toe te voegen, die nuttig zijn tegen de vorming van algen. Ludwigia, Marsilea mutica, Myriophyllum aquaticum, Sagittaria teres, kies je favoriete planten en plant ze in je watertuin.

Als de tuin klein is, gebruik dan bakken, oude zinken houders, houten vaten, doe er water in en versier ze met moeras- en watervegetatie. Niets verbied je om ook een paar goudvissen in de kunstvijver te doen.

Afhankelijk van de stijl van je tuin, kun jegaan voor minimalisme of het landschap rond de vijver verder verrijken, waardoor een zeer sfeervol hoekje ontstaat. Verlichting is ook belangrijk, met spots en lantaarns kun je 's avonds en 's nachts van het waterlandschap genieten.

Fonteinen, waterpartijen, watervallen zijn allemaal elementen die beweging geven aan het water in de vijver, waardoor deze nog mooier wordt. En vergeet niet dat ze praktisch gezien nuttig zijn: in het warme seizoen houden ze het water op een lagere temperatuur, in het koude seizoen voorkomen ze de vorming van stukken ijs. Het enige wat je hoeft te doen, is de vijver kiezen die je het mooist vindt en beginnen met het maken ervan.

Advertisement