Wil je superschone vloeren? Probeer deze 4 DIY methoden, geschikt voor verschillende oppervlakken

door Natasja

08 Juli 2022

Wil je superschone vloeren? Probeer deze 4 DIY methoden, geschikt voor verschillende oppervlakken
Advertisement

Marseillezeep, water, baking soda, citroen, azijn, dit zijn de belangrijkste ingrediënten die je nodig hebt om de vloeren goed schoon te maken. In feite hoef je ze alleen maar op verschillende manieren te combineren om natuurlijke schoonmaakmiddelen te krijgen die perfect zijn voor elk oppervlak. Baking soda is van onschatbare waarde voor het reinigen van oppervlakken, maar evenzeer voor het verwijderen van vetvlekken en zelfs urine. Geweldig dus als je honden en katten in huis hebt.

Witte azijn daarentegen ontsmet en verwijdert onaangename geuren, terwijl citroen ontvettende en ontsmettende eigenschappen heeft. En wat betreft Marseillezeep? Het helpt zelfs de meest delicate vloeren te ontvetten, te polijsten en grondig te reinigen. Het mooie is dat je met deze eenvoudige natuurlijke ingrediënten elk oppervlak kunt reinigen, van parket tot marmer, van steengoed tot terracotta.

Parket

Parket

Pixabay

Heb je een parketvloer? Maak hem schoon met een mengsel van water en 1/5 van azijn, maar zorg ervoor dat je de dwijl goed uitwringt, anders riskeer je de vloer te beschadigen. Zorg er ook voor dat je deze oplossing alleen gebruikt op gelakt parket. Als de vloer erg vuil en bevlekt is, raden we aan vloeibare plantaardige zeep aan het mengsel toe te voegen.

Advertisement

Marmeren vloeren

Marmeren vloeren

Pixabay

Als de vloer van marmer is, vermijd dan baking soda en maak een mengsel van water en vloeibare Marseillezeep. Voor 2 liter water heb je ten minste 2 eetlepels vloeibare zeep nodig. Dweil het marmer, zorg ervoor dat je de dweil goed uitwringt. Als het marmer vervelende gele vlekken heeft, kun je die verwijderen met water en citroensap. Als je het ook wilt laten glanzen, veeg het oppervlak af met een eenvoudige wollen doek.

Gres porcellanato vloeren

Gres porcellanato vloeren

Chris Young via Wikimedia Commons

Om de gres porcellanato vloer schoon te maken, kun je een glas azijn, 3 liter warm water, 4 eetlepels alcohol en Marseillezeepvlokken gebruiken. Als je wilt, kun je ook alleen witte azijn en wat Marseillezeepvlokken gebruiken, die je rechtstreeks in de emmer met water giet.

Terracotta vloeren

Terracotta vloeren

Giovanni via Wikimedia Commons


Vanwege zijn ongelooflijke weerstand worden terracotta vloeren meer buitenshuis dan binnenshuis gebruikt. Om ze schoon te maken is het beste ingrediënt witte azijn, die gewoon in lauw water wordt gegoten en gebruikt wordt om het oppervlak te wassen. Een half glas per 2 liter water is voldoende.

Succes!

Advertisement