Gooi ze niet weg! 5 briljante DIY ideeën voor het recyclen van kartonnen dozen

door Natasja

08 Juli 2022

Gooi ze niet weg! 5 briljante DIY ideeën voor het recyclen van kartonnen dozen
Advertisement

Als je ze niet zou weggooien, zou je huis waarschijnlijk letterlijk overspoeld worden met kartonnen dozen. Klein, groot, middelgroot, ze bevatten allerlei voorwerpen en zelfs meubelen, huishoudelijke apparaten, speelgoed. Het goede nieuws is dat ze beslist duurzamer zijn dan andere verpakkingen, maar het is echt zonde om ze steeds weg te gooien, gezien hun enorme mogelijkheden voor creatieve recycling.

Er zijn mensen die ze hergebruiken om (bijna) gratis DIY boekenkast en rekken te maken, anderen die ze omtoveren tot veelzijdige houders, en er zijn mensen die er, door er delen uit te knippen, fotolijstjes en originele diertjes voor kinderen van maken. Kortom, de creatieve ideeën zijn er heel veel en beslist eenvoudig te realiseren.

Advertisement

Van banale kartonnen dozen tot een praktische DIY boekenkast, het kan en met weinig moeite. Het enige wat je hoeft te doen is voor minstens een dozijn dozen te zorgen, waarbij je er rekening mee moet houden dat het aantal varieert naargelang van de grootte van de boekenkast, en ze, nadat je ze naast en op elkaar hebt gezet, met speciale clips aan elkaar moet bevestigen. Je kunt nog meer planken toevoegen en de klus afmaken met een likje verf in je favoriete kleur.

Advertisement

In plaats van kant-en-klare houders te kopen, kun je geld besparen door kartonnen dozen die je thuis hebt, opnieuw te gebruiken. Je kunt ze bedekken met stoffen met pakkende motieven, jute touw, cadeaupapier en alles wat je fantasie maar kan bedenken. Voordat je begint, zorg voor een schaar, een potlood en hete lijm, dat zijn onmisbare hulpmiddelen.

Heb je kinderen thuis? Verander kartonnen dozen in speelgoeddieren. Knip de zijkanten van de doos uit, teken er diertjes naar keuze op, laat de kinderen ze beschilderen met waterverf en penselen, en knip ze dan uit met een schaar.

Familiefoto's moeten in het zicht worden bewaard en wat is een betere manier om ze te verfraaien dan met een mooie lijst. Knip een stuk karton uit de doos, teken er een rechthoek op en teken er met behulp van een liniaal een kleinere rechthoek in en knip die uit met een schaar. Omwikkel de verschillende zijden van de lijst met gekleurde wollen draden en lijm ten slotte de randen van de foto die je wilt inlijsten op de achterkant.

Als je overal in huis pennen, stiften en kleurpotloden hebt liggen, komt een praktische opbergdoos zeker van pas. Hiermee kun je ze netjes houden en sorteren op soort.

Je kunt het maken met 2 kartonnen dozen: knip uit de eerste de planken die je in de tweede doos zult plaatsen en bevestig ze met plakband. Bedek alles met de decoupagetechniek, laat het drogen en leg de stiften en potloden erin. Makkelijk, vind je ook niet?

Advertisement