Voordat je de airconditioner weer aanzet, reinig de filters met deze natuurlijke schone luchtmethode

door Natasja

03 Juli 2022

Voordat je de airconditioner weer aanzet, reinig de filters met deze natuurlijke schone luchtmethode
Advertisement

De airconditioner is een waardevolle bondgenoot tijdens het zomerseizoen, maar als hij niet regelmatig wordt schoongemaakt en onderhouden, kunnen vuil en stof zich binnenin ophopen. Met name in de filters, die dus moeten worden gedemonteerd en op de juiste wijze gereinigd om een schone luchtstroom te garanderen en tegelijkertijd verspilling te voorkomen. Wees echter voorzichtig, want er zijn verschillende soorten filters, waarvan sommige noodzakelijkerwijs moeten worden vervangen, zoals in het geval van actieve-koolfilters.

Onze reinigingstips hebben alleen betrekking op kunststof gaasfilters, die kunnen worden afgestoft en gewassen, altijd heel voorzichtig. Gelukkig zijn veel moderne airconditioners uitgerust met uitneembare en wasbare filters, dus tenzij je een ouder model hebt, zou je dit zelf moeten kunnen doen. Wanneer moet het gedaan worden? Zeker vóór het zomerseizoen, maar desgewenst ook tijdens de maanden waarin je het gebruikt, waarbij de staat van reinheid min of meer om de 30 dagen moet worden gecontroleerd. 

Pixabay

Pixabay

Verwijder eerst de filters uit de airconditioner volgens de instructies voor demontage. Let goed op deze stap, want als je ze verkeerd verwijdert, kan het apparaat beschadigd raken.

Begin dan met het verwijderen van het stof dat zich op de filters heeft opgehoopt, met behulp van een klein borsteltje en eventueel ook een zachte doek. Om te voorkomen dat er vuil op de grond komt, kun je een doekje onder de filters leggen of, beter nog, deze handeling buitenshuis verrichten.  

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Maak nu een oplossing van warm water, je hebt minstens een liter nodig, en Marseillezeepvlokken. Voeg niet te veel zeep toe om schuimvorming te voorkomen.

Dompel een microvezeldoekje in het water en maak de filters voorzichtig schoon. In sommige gevallen, maar je moet er zeker van zijn door de instructies van de airconditioner zorgvuldig te lezen, kun je de filters een paar uur in water laten weken.

Het enige wat je rest is de filters in de open lucht te laten drogen tot alle sporen van vocht zijn verdwenen, maar vermijd ze op overdreven zonnige plaatsen te zetten, kies voor iets ertussenin. Het is zeer belangrijk dat ze perfect droog zijn voordat ze weer in de airconditioner worden gemonteerd. En vergeet niet om, eenmaal geplaatst, ook de afdekking weer aan te brengen door het deurtje goed te sluiten. Zoals je ziet, is dit een eenvoudige maar ook zeer doeltreffende methode. 

Advertisement