5 minuten beweging per dag om af te vallen: ontdek de Sakuma-methode

door Natasja

19 Juli 2022

5 minuten beweging per dag om af te vallen: ontdek de Sakuma-methode
Advertisement

Afvallen met vijf minuten lichaamsbeweging per dag: dat is het doel van de "Sakuma-methode", die er al op gericht is het lichaam in veertien dagen merkbaar te vormen. Deze trainingsroutine werd bedacht door een Japanse fitnessgoeroe, Kenichi Sakuma, en verovert nu al een paar jaar de wereld.

Geen vreemd wonderdieet dus, maar een gezonde levensstijl - waartoe ook een goede voeding behoort - en die elke dag 5 minuten beweging moet omvatten, verdeeld in gemakkelijk te herhalen stappen. Lees verder om meer te weten te komen.

Advertisement

De methode is ook gepubliceerd in een boek dat in verschillende talen is vertaald en een zeer populaire fitness-handleiding is geworden. De voorgestelde routine bestaat niet uit oefeningen die te moeilijk zijn of waarvoor men zich met verschillende hulpmiddelen moet uitrusten. Het bestaat voornamelijk uit houdingsoefeningen, die elk ongeveer één minuut moeten worden uitgevoerd.

Laten we eens kijken uit welke stappen de Sakuma methode bestaat.

Advertisement
Pexels

Pexels

  1. Ga op je buik liggen, met je handen achter je nek en je ellebogen naar buiten. Je kin moet bijna je nek raken. Ondertussen zijn je benen gekruist op enkelhoogte. Vanuit deze positie til je tegelijkertijd je benen en hoofd op en houd je ze 10 seconden omhoog. Herhaal dit 3 keer.
  2. Deze oefening is vergelijkbaar, maar de benen worden niet gekruist, alleen tegen elkaar aangedrukt. Herhaal 3 keer, telkens gedurende 10 seconden.
  3. Bij deze stap worden de benen gebogen en gekruist bij de enkels, met de kuiten loodrecht op de dijen. De armen zijn gekruist onder de kin. Altijd 3 keer optillen, telkens 10 seconden.
  4. Zittende oefening: laat je schouders zo ver mogelijk van je hoofd wegzakken, maar houd je rug altijd recht. Til tegelijkertijd één been op terwijl je je heupen indrukt. Houd één been 3 seconden omhoog en wissel het dan af met het andere. Herhaal 10 keer.
  5. Ga staan met je benen iets uit elkaar en strek je armen boven je hoofd, breng je handen naar elkaar toe (alleen de uiteinden raken elkaar). Houd je armen in die houding, buig naar beneden tot een hurkende positie (lager dan squat), en sta dan weer op. Herhaal dit 15 tot 20 keer achter elkaar.
  6. Een lunge met rompdraai: buig je linkerbeen naar voren in een rechte hoek ten opzichte van de grond, terwijl het andere been naar achteren gebogen blijft met de knie tegen de grond en de punt van de voet naar de grond wijzend. Strek je armen voor je borst en breng je handen naar elkaar. Draai je romp zonder je benen te bewegen, beweeg je handen naar de rechterkant en naar beneden, keer terug naar het midden en ga verder door je samengevoegde handen naar de rechterkant omhoog te brengen. Herhaal 20 keer. Wissel de benen af en doe het omgekeerde.

Je kunt hier https://www.instagram.com/p/CSZlulALDSC/ een illustratie van de stappen zien. Het handboek geeft verder advies over de juiste voeding en een reeks gewoonten voor een gezonde levensstijl, die samen met deze eenvoudige oefeningen in slechts twee weken merkbare resultaten kunnen opleveren.

Heb je deze methode al eens geprobeerd?

Advertisement