Sterkere planten met waterstofperoxide: leer meer over een eenvoudig en goedkoop middel

door Natasja

04 Juni 2022

Sterkere planten met waterstofperoxide: leer meer over een eenvoudig en goedkoop middel
Advertisement

Iedereen kent waterstofperoxide als medisch hulpmiddel: het wordt meestal gebruikt voor kleine wondjes, maar als je ervan houdt om gewone ingrediënten als alternatieve remedies voor vele huishoudelijke klusjes te gebruiken, heb je waarschijnlijk wel eens de gelegenheid gehad om vlekken uit stoffen te verwijderen met waterstofperoxide, of om sporen van schimmel en meer te verwijderen.

Wist je echter dat waterstofperoxide ook nuttig is in de tuin? Bij gebruik op planten moet je altijd zeer voorzichtig zijn met de doses, want in feite is elke te grote hoeveelheid schadelijk voor alle levende organismen; maar als je daarop let, is het echt nuttig om altijd waterstofperoxide bij de hand te hebben, ook voor diverse tuinierklusjes.

via gardeningknowhow

Advertisement
Creativo

Creativo

In vergelijking met gewoon water heeft waterstofperoxide, zoals de naam al aangeeft, een extra zuurstofatoom in zijn moleculaire samenstelling, en daaruit vloeien de voordelen voor de tuin voort. Waterstofperoxide is met verschillende percentages op het etiket te koop: het meest gebruikte, dat ook voor de tuin wordt aanbevolen, is 3%.

Waterstofperoxide maakt planten sterker.  

Deze uitspraak moet in de juiste context worden geplaatst: er wordt vaak gesproken over DIY "meststof" die (ook) op waterstofperoxide is gebaseerd. In werkelijkheid is het effect van deze stof niet dat van een meststof, maar helpt het de plant groeien.

Dit is omdat het de wortels helpt gezond te groeien: het is zuurstof dat de wortels helpt voedingsstoffen uit de grond op te nemen, en waterstofperoxide heeft nog een beetje meer, zoals eerder gezegd. Bovendien is het een uitstekend middel om te voorkomen dat schimmels en bacteriën de plant aantasten.

Hiervoor kun je het volgende doen:

  • voeg het in kleine doses toe aan het irrigatiewater of
  • meng het met gewoon (of gedestilleerd) water om een bladspray te maken.  

Zo gebruik je het:

  • Om de wortels te helpen, of ook om ongedierte af te weren, gebruik 1 theelepel waterstofperoxide op 250 ml water in een spuitfles en spuit het op de bladeren.
  • Om wortelrot te behandelen, gebruik hetzelfde mengsel, maar giet het rechtstreeks op de grond rond de hals.

Heb je wel eens waterstofperoxide in je tuin gebruikt?

Advertisement