Wil je je huis opnieuw inrichten, maar weet je niet hoe je het kunt opfleuren? Probeer enkele eenvoudige moderne ontwerptrucs

door Natasja

02 Juni 2022

Wil je je huis opnieuw inrichten, maar weet je niet hoe je het kunt opfleuren? Probeer enkele eenvoudige moderne ontwerptrucs
Advertisement

We hebben allemaal wel eens het gevoel dat er iets mis is met de kamers van een huis waar we al jaren wonen, alsof de schoonheid ervan door de tijd is aangetast, ook al is er niets ouds of beschadigd aan. In dergelijke gevallen is het niet per se nodig om de kamer helemaal opnieuw in te richten; het kan voldoende zijn om de boel op te fleuren met kleine ingrepen en goedgekozen kleurtoetsen.

Er zijn veel ontwerptrends die de laatste jaren de overhand hebben genomen, en sommige zijn eigenlijk heel nuttig als inspiratie wanneer je iets in de inrichting wilt veranderen zonder alles te moeten vervangen. Lees verder voor meer.

Advertisement

Monochroom

Een kamer in verschillende tinten van één kleur: van het plafond tot de vloer, het meubilair en een groot deel van de accessoires komen samen om een luchtbel van kleur te scheppen waarin men zich kan onderdompelen en die de kamer een bijzonder en welbepaald karakter geeft. Zo zijn er woonkamers of kantoren in blauw, badkamers in perzikroze of saliegroen, en alleen al het zien ervan op foto's ter inspiratie geeft een gevoel van de sfeer van elke kamer.

Het is natuurlijk belangrijk om bij een deskundige na te vragen welke tint het meest geschikt is, rekening houdend met de grootte van de kamer, het gebruik dat ervan wordt gemaakt, en vervolgens het natuurlijke en kunstmatige licht dat de kamer op verschillende momenten van de dag zal verlichten.

Advertisement

Maximalisme

De minimalistische stijl is altijd al een rage geweest, maar soms leidt dit ertoe dat ruimten te veel worden leeggemaakt en hun karakter verliezen als het niet goed wordt ingericht. Waarom dan niet eens de tegenovergestelde richting uitgaan en enkele echt anoniem geworden kamers opvullen met vormen en kleuren? Ook hier zijn er richtlijnen die gevolgd moeten worden, vooral met betrekking tot het vermogen om zoveel verschillende voorwerpen op elkaar af te stemmen zonder alleen maar verwarring te stichten, maar het kan de moeite waard zijn!

Color blocking op de muren

Monochroom is fascinerend maar moeilijk en zeker duurder, dus waarom zou je je niet laten verleiden door de trend om geometrische vormen en abstracte silhouetten met verf op muren te tekenen? Ze kunnen zowel worden gebruikt om lege oppervlakken te decoreren als om te spelen met de vorm van de kamer en met meubelelementen. Je kunt de kleur van een van de geschilderde vormen afstemmen op die van een plank of klok die vlak in de buurt aan de muur hangt, en vormen van het plafond op de muren projecteren om de perceptie van de ruimte op een speelse manier te veranderen!

De vloer verven

Als je denkt aan het veranderen van de kleur van een kamer kijk je nooit naar beneden, want vaak is er een tegel- of houten vloer gelegd waar je niet aan denkt om die te vervangen.

Als het echter geen waardevolle vloer is, kun je overwegen hem te verven of te bedekken met materialen zoals vinyl en er de kleurrijke hoofdrolspeler van de kamer van te maken!

En de color blocking techniek kan ook op de vloer werken, vooral in lichte en heldere kamers met essentiële meubels.

Advertisement

Het gekleurde plafond

Vroeger werden de plafonds van adellijke huizen versierd met fresco's, waarom zou je dat idee niet updaten en moderne plafonds kleuren met opvallende tinten?

Gordijnen op een originele manier gebruiken

Gordijnen kunnen veel meer doen dan ramen afschermen: je kunt ze gebruiken om open rekken af te dekken in plaats van houten of glazen deuren, zoals in landelijke keukens; ze kunnen ook deuren vervangen voor open kleerkastenhoeken; ze kunnen de wasmachine en de droger verbergen en kunnen zelfs een alternatief worden voor het klassieke hoofdeinde.

Advertisement

De lage en lange plank

Als je een muur van de woonkamer of de eetkamer vrij kan laten van diverse soorten meubels en planken, plaats dan een lange, lage plank onderaan en versier het lege canvas erboven met foto's en planten. Deze lage planken kunnen ook gemakkelijk worden gemaakt met verschillende DIY projecten!

Hoe wil jij het uiterlijk van je huis vernieuwen?

Advertisement