Van een takje peterselie dat je op de markt koopt, kun je een plantje kweken: ontdek hoe

door Natasja

31 Mei 2022

Van een takje peterselie dat je op de markt koopt, kun je een plantje kweken: ontdek hoe
Advertisement

De gerechten die je kookt op smaak brengen met wat verse kruiden is een groot culinair genoegen, dat net een beetje een extra touch geeft aan de gerechten. Er zijn perioden van het jaar waarin het gemakkelijk is plantjes te vinden, ook in supermarkten en op de markt. En als je eraan denkt, kun je in ieder geval bosjes kruiden kopen in de groenten- en fruitafdelingen of bij groenteboeren. Maar wat als je niet heel vaak kookt, en misschien niet routinematig kruiden zoals peterselie in voorraad houdt, en het plotseling nodig hebt voor een of ander gerecht?

In dat geval zou het handig zijn om een plant in huis of in de tuin te hebben en het is gemakkelijk om er een te kweken van een vers takje.

Advertisement
Creativo

Creativo

De basisvoorwaarde is dat het takje dat je op de markt of in de supermarkt hebt gekocht goed vers en onbeschadigd is: het moet nog turgescent zijn, de bladeren mogen niet verwelkt zijn en er mogen geen tekenen zijn dat het gekneusd is of verkleurde plekken op de steel of de bladeren. Goed groen en gezond dus!

De peterselie die als ingrediënt wordt gekocht, moet dus net zo worden behandeld als alle andere stekken, want het gaat tenslotte om het vermeerderen van een plant uit een takje peterselie.

Het takje moet worden ingekort tot een lengte van ongeveer 7 cm, en als je het in tweeën of meer snijdt, gebruik ze allemaal om stekken te maken. Als de takjes eenmaal zijn voorbereid, is het de bedoeling dat ze wortel schieten en dat kan op twee manieren:

  • In water: neem een glas of glazen pot en steek het takje erin, vul het tot driekwart met water. Als het takje veel kleine blaadjes langs de stengel heeft, snij die er dan af, zodat ze niet in het water rotten. Sommige mensen doen er een snuifje van een theelepel suiker in om de stengel te helpen langer vitaal te blijven terwijl de wortels groeien, maar dit kan overbodig zijn. Hou het takje een paar weken in water en ververs het water telkens als het troebel wordt: in die tijd zal het een wortelstelsel hebben ontwikkeld en kun je het overzetten in een kleine pot.
  • In de grond: kies een kleine pot (ongeveer 15 cm in diameter) en leg op de bodem een laag van een of twee vingers geëxpandeerde klei, vul de rest met rijke, goed losgemaakte grond, opgevuld met een beetje zand of perliet/vermiculiet. Om de kans op beworteling te vergroten, dompel je het uiteinde van het takje dat je in de grond gaat steken eerst in een beetje water en vervolgens in poedervormig bewortelingshormoon (te koop in tuinwinkels of online), en steek je het takje vervolgens in de grond. Je kunt ook het hormoon niet gebruiken. Je moet de grond vochtig houden, maar niet nat, dus controleer om de twee of drie dagen met je vinger of de grond (diep) is uitgedroogd en geef dienovereenkomstig water.

Plantjes die op deze manier worden gekweekt, moeten op lichte plaatsen worden gehouden, maar niet op plaatsen waar ze last hebben van direct zonlicht, vooral niet tijdens de warmste uren. Bij een raam is prima, of ook op de vensterbank als die niet op het zuidzuidwesten gericht is. Bij warm weer kun je een schotel plaatsen, maar voorkom stagnatie van het water. Wanneer de plant goed gevestigd is en zich begint te ontwikkelen, kun je hem om de veertien dagen vloeibare meststof geven om hem weelderiger te maken, en kan hij bij andere aromatische planten worden gezet.

Veel plezier met tuinieren en eet smakelijk!

Advertisement