Een platte buik in recordtijd? De tweeweekse uitdaging van TikTok

door Natasja

17 Mei 2022

Een platte buik in recordtijd? De tweeweekse uitdaging van TikTok
Advertisement

Van alle sociale netwerken is TikTok misschien wel het netwerk waar uitdagingen ("challenge") de boventoon voeren, waarbij gebruikers met elkaar in interactie treden door choreografieën, imitaties en zelfs gymnastiekoefeningen na te doen. In de laatste van deze categorieën valt de uitdaging die voortkomt uit video's die zijn geüpload door een Vietnamese persoonlijke trainer genaamd ThanhLê.

Op haar feeds staan namelijk verschillende clips waarin ze samen met de leerlingen van haar fitnesslessen wordt vereeuwigd en waarin ze hen leert hoe ze eenvoudige buikbewegingen moeten herhalen. Het beloofde resultaat is een aanzienlijke en zichtbare verbranding van buikvet, al na veertien dagen. Lees verder om meer te weten te komen.

via @catun2509/TikTok

Advertisement
Video tutorial via @catun2509/TikTok

Video tutorial via @catun2509/TikTok

Wat houdt de uitdaging in: het is een oefening in twee fasen, met twee verschillende bewegingsparen. Je begint met het snel afwisselen van een samentrekking van de buik met een strekking, waarbij alleen het bovenlichaam wordt bewogen en niet de rest van het lichaam; het tweede paar bewegingen daarentegen betreft de zijkanten van de buik, wederom met afwisselende en spiegelende bewegingen.

  1. Span je onderbuik aan door je buik naar achteren te brengen, de rug een beetje te buigen en de schouders en het bekken iets naar voren te brengen
  2. Onmiddellijk daarna doe je het omgekeerde, je duwt je buik naar buiten en brengt je schouders en bekken terug.
  3. Herhaal deze reeks verschillende keren snel. Ga dan over tot de tweede reeks: deze lijkt op de bovenstaande, dus steeds met afwisselend aanspannen en ontspannen van de buik, maar moet zo uitgevoerd worden dat ook een lichte draaiing van het bovenlichaam gecombineerd wordt.
  4. Terwijl je aanspant, draai je je schouders naar rechts en je bekken lichtjes in de tegenovergestelde richting. En vice versa.

Het eerste paar bewegingen is het best te zien in deze video: https://www.tiktok.com/@catun2509/video/6862556987331333378. Her tweede paar, dat bijna lijkt op de beweging die je bovenlichaam maakt tijdens een stevige wandeling (maar je voeten blijven stil en je benen bij elkaar), wordt in plaats daarvan beter geïllustreerd in deze andere TikTok video https://www.tiktok.com/@catun2509/video/6826526451597053186, dat is de video die daadwerkelijk viral ging.

Het is inderdaad een zeer eenvoudige beweging, maar werkt het echt? In feite zijn de meningen die online door fitnessexperts zijn verzameld een beetje twijfelachtig, of beter gezegd: deze beweging kan zeker veel helpen om de buik te verstevigen, maar om een platte buik te krijgen, moet het worden gecombineerd met andere oefeningen die ook meer spierenbundels betrekken, en die in ieder geval worden ondersteund door evenwichtige voeding en de juiste hoeveelheid slaap.

Kortom, het kan zeker geen kwaad en kan een prima uitgangspunt zijn voor mensen die een zittend leven leiden en helemaal niet gewend zijn om te bewegen. Ga jij het proberen?

Advertisement