Weet je niet hoe je vlekken van superlijm uit stoffen en van oppervlakken verwijdert? Ontdek hoe je dat kunt doen

door Natasja

02 Mei 2022

Weet je niet hoe je vlekken van superlijm uit stoffen en van oppervlakken verwijdert? Ontdek hoe je dat kunt doen
Advertisement

Iedereen in huis heeft wel een tube vloeibare secondelijm, die vaak superlijm wordt genoemd (zoals die van merken als Bostik, Loctite en dergelijke): ze zijn heel handig bij een groot aantal gelegenheden, helpen ons om in zeer korte tijd een oneindig aantal voorwerpen te repareren, en stellen ons in staat om na allerlei ongelukjes het gebruik van voorwerpen te herstellen.

We weten dus allemaal dat wanneer een druppel van deze lijm op stoffen en vele andere oppervlakken terechtkomt, het, als je het niet onmiddellijk verwijdert, een harde concretie wordt die moeilijk te verwijderen is. Ook op de huid is het niet gemakkelijk. Er zijn echter een paar trucs die in dergelijke gevallen nuttig kunnen zijn, zie hieronder.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Aangezien het een materiaal is dat ondoordringbaar is voor water, vooral wanneer het droogt, heeft het geen nut om zeep en water te gebruiken. Wat wel helpt, is aceton, de normale nagellakremover. Het kan wonderen doen, maar let op: het kan verschillende stoffen en materialen verkleuren, of zelfs dof maken. Het is dus altijd raadzaam het middel eerst op een klein, verborgen stukje van hetzelfde oppervlak uit te proberen.

  • Op werkbladen of aanrechten: het kan worden gebruikt op marmer, graniet, laminaat en meer. Doe echter altijd eerst een test om te voorkomen dat je moet repareren wat de aceton beschadigt. Doe een beetje nagellakremover op een watje en wrijf het over de vlek tot het wat zachter wordt. Probeer dan voorzichtig alle lijm van het oppervlak te halen. Je kunt misschien helpen met de ronde punt van een mes. Als dat niet werkt, gebruik dan een soort spatel of zelfs een beetje schuurpapier, waarbij je altijd alleen op de vlek werkt. Wrijf eventueel opnieuw aceton met watjes erop.
  • Stof: in tegenstelling tot harde oppervlakken is het op stoffen beter te wachten tot de lijm is uitgehard, zodat de vlek plaatselijk blijft. Aceton kan ook sommige delicate stoffen beschadigen of kleuren doen verkleuren, dus probeer het altijd eerst uit op een verborgen hoekje. Het moet echter worden vermeden op synthetische weefsels zoals modacryl, acetaat of triacetaat, die zullen "smelten" bij contact met aceton. Daarvoor kun je azijn proberen of nagellakremover zonder aceton. Probeer eerst het meeste te verwijderen door het eraf te schrapen met een mes (met ronde punt), als je aceton kunt gebruiken giet het op een watje of een papieren handdoekje, en druk deze een paar minuten op de stof. Azijn kan op een soortgelijke manier worden gebruikt. Gebruik dan een oude tandenborstel om de vlek te schrobben tot je de lijm eruit krijgt. Je kunt de twee stappen verschillende keren herhalen, waarbij je steeds de reactie van de stof controleert. Giet ten slotte een druppel afwasmiddel over de vlek en dep om uit te spoelen, of was de stof in de wasmachine.

Heb je deze remedies wel eens geprobeerd?

Advertisement