Tuinieren zonder kosten: ontdek welke alledaagse voorwerpen je kunt recyclen om je planten te verzorgen

door Natasja

02 Mei 2022

Tuinieren zonder kosten: ontdek welke alledaagse voorwerpen je kunt recyclen om je planten te verzorgen
Advertisement

Wie besluit een paar planten te kweken of het huis met bloemen te versieren, zal zeker genieten van de geschenken van de natuur, en vindt het meestal bevredigend te zien dat de maandenlange zorg vruchten afwerpt wanneer de planten en bloemen prachtig bloeien. We weten allemaal dat het doorzettingsvermogen en geduld vergt om je in te zetten voor een groene hoek, hoe groot of klein ook. Maar het vergt ook wat extra geld om nuttige hulpmiddelen en producten aan te schaffen.

Het is dus altijd handig om doeltreffend gebruik te kunnen maken van voorwerpen die je al in huis hebt en die op het juiste moment worden gerecycled tot briljante remedies die kunnen worden gebruikt in de verzorging van het groen, zonder geld uit te geven.

Advertisement

Als je een pot nodig hebt voor stekken, of om thuis kruiden te kweken, kun je glazen potten gebruiken zoals die worden gebruikt voor jam en conserven. Ze moeten worden voorzien van een laag kiezel of geëxpandeerde klei, zodat je kunt zien wanneer de pot uitdroogt en je opnieuw water moet geven. Nog beter om deze potten te gebruiken voor vetplanten, die zeer weinig water nodig hebben.

Advertisement

Je kunt ook plantenbakken maken van plastic flessen, vooral dikke frisdrankflessen. Je kunt de hals gebruiken, en de dop openen als je het water wilt afgieten.

Maar er zijn ook genoeg ideeën om flessen horizontaal te gebruiken en echte verticale tuinen te creëren, zelfs op het balkon!

Als je de snijbloemen die je in huis zet wat langer wilt laten meegaan, voeg dan suiker toe aan het water: de stengels kunnen het opnemen en de suiker is als het ware de koolhydraten weer tot leven wekken, waardoor de bloem zelf het valse signaal krijgt dat de plant nog een poosje leeft.

Als je de moestuin moet mulchen om onkruidgroei te voorkomen, is de goedkoopste manier om de grond te bedekken met krantenvellen, en deze vervolgens af te dekken met meer grond als je dat wilt, of met stenen om ze op hun plaats te houden.

Advertisement

Als je potten (of de wortels van de planten erin) tegen de wintervorst wilt beschermen, bedek ze dan met noppenfolie.

Wil je de vogels uit de tuin houden? Hang oude CD's op: de weerkaatsingen die ze produceren leiden de vogels af en schrikken ze af.

Advertisement

Als je planten hebt met zaden van te verzamelen om ze het volgende jaar opnieuw te zaaien, bewaar ze dan in een heleboel lege Tic-Tac doosjes.

Zuivere Castillezeep, evenals gele zeep (zachte kaliumzeep) zonder andere toevoegingen, werkt als een natuurlijk afweermiddel tegen bladluizen en ander ongedierte op planten.

Advertisement

Als je bloemen moet bestuiven, bijvoorbeeld voor het kweken van tomaten, kun je jezelf helpen met wat oude borstels!

Het is de moeite waard om dit soort trucs voor de tuin te leren kennen!

Advertisement