Vogelhuisjes en voederbakjes: probeer ze zelf te maken met leuke DIY-projecten!

door Natasja

27 April 2022

Vogelhuisjes en voederbakjes: probeer ze zelf te maken met leuke DIY-projecten!
Advertisement

Vogels naar de tuin lokken is een manier om de natuur te helpen en ook je groene ruimte tot leven te brengen. Om dit te doen, kun je vogelhuisjes of voederbakjes toevoegen die hen beschutting en voedsel bieden, nuttig misschien terwijl ze aan het nestelen zijn of zich voorbereiden op de moeilijkste tijden van het jaar.

Er zijn veel verschillende modellen die van hout kunnen worden gemaakt, vaak met speciale vormen of kleuren die ook helpen om de tuin te verfraaien. Hier zijn een paar voorbeelden om uit te proberen of inspiratie uit te halen.

Advertisement
Tutorial via suncatcherstudio.com

Tutorial via suncatcherstudio.com

Meer dan een huisje, een echte rustieke cottage voor vogels: een leuk project voor wie graag met hout werkt.

Advertisement
100things2do.ca

100things2do.ca

Dit is een heel eenvoudig model, dus je hebt maar een paar stukken triplex nodig en als je eenmaal alles hebt wat je nodig hebt, kost het minder dan een half uur om het huisje te bouwen. Hij is open genoeg om vooral als voederbak te dienen, maar op regenachtige dagen kunnen de vogels er ook een schuilplaats in vinden.

Tutorial via gardentherapy.ca

Tutorial via gardentherapy.ca

Je kunt ook gerecycled hout gebruiken, zoals pallethout. En misschien, om het nog mooier te maken, kun je je uitleven met gekleurde verf die van het huisje een onderwerp maakt om de tuin met creativiteit te versieren.

Tutorial via homedepot.com

Tutorial via homedepot.com

Er zijn ontwerpen naar ieders smaak en vaardigheid: ook een vierkant bakje, met niet te hoge randen en opgehangen aan eenvoudige touwtjes kan nuttig zijn voor de vogels als handig voederbakje.

Etsy

Etsy

Als je van een voorwerp houdt dat mooi bij het tuinlandschap past, is een voederhouder gemaakt van een kleine boomstam met al zijn schors misschien wel iets voor jou.

Advertisement

Voor het maken van DIY voederhuisjes zijn er ook een aantal projecten waarbij glazen flessen worden gerecycleerd: ze worden omgekeerd en gevuld met vogelvoer, maar dicht bij een bord of opvangbak geplaatst, zodat er maar een kleine hoeveelheid vogelvoer per keer uitloopt.

En ook een eenvoudige houten plank waarin je gleuven kunt maken om plastic schoteltjes in te "haken" is een gemakkelijk en goedkoop project voor originele voederhuisjes.

Heb je wel eens zelf vogelhuisjes en voederbakjes gemaakt?

Advertisement