Wil je een originele salontafel bouwen? Ontdek hoe je dat kunt doen door alles te recyclen

door Natasja

22 April 2022

Wil je een originele salontafel bouwen? Ontdek hoe je dat kunt doen door alles te recyclen
Advertisement

Er is geen woonkamer waarin geen salontafel centraal staat: het is het centrale element van de hele ruimte, het element waaromheen fauteuils, stoelen en sofa's zijn gerangschikt. Omdat het zo'n fundamenteel meubelstuk is, is het vaak ook het meubelstuk met de grootste aantrekkingskracht op het gebied van design, en dus ook het meubelstuk waarbij je kunt variëren met vormen en modellen.

Om zeker te zijn van een origineel meubelstuk is DIY een onfeilbare methode: met een beetje creativiteit kun je salontafels maken van allerlei verschillende voorwerpen. Die van verschillende houtsoorten zijn mooi, maar die van gerecyclede voorwerpen zijn dat ook. Kijk hieronder maar eens.

Advertisement

Stevige houten kisten die in elkaar worden gezet: een eenvoudig, populair project dat gepersonaliseerd kan worden.

Advertisement

Een schijf van een boomstam: ruw hout met al zijn nerven en misschien zelfs de schors aan de buitenkant is een rustieke toets die ook kan worden gecombineerd met verfijnde contexten. Afhankelijk van de diameter van de stam, kun je een kleine tafel in het midden van de woonkamer plaatsen of een kleinere naast de bank.

De poten die je kiest voor je salontafel hebben een grote invloed op het uiteindelijke uiterlijk, en je zou het een persoonlijker tintje kunnen geven door het hout krijtwit te schilderen!

Onvermijdelijk fascinerend zijn ook de stamdelen, en als die schorsvrij zijn, goed afgedicht en duurzaam behandeld, zien ze er elegant uit.

Wat vind je van een salontafelmodel waarvan het onderstel geheel bestaat uit stukken geperst en in elkaar gezet aangespoeld hout? Het glazen blad benadrukt alleen maar zijn schoonheid.

Advertisement

Als je natuurlijke sterke takken wilt gebruiken, moeten deze vóór het verven met impregneermiddelen (tungolie of andere houtoliën) worden behandeld om de vezels te verzegelen, zodat het hout lange tijd ongewijzigd blijft.

Bamboestokken, allemaal op dezelfde maat gezaagd en een glasplaat erboven op: minimaal, maar zeer origineel.

Advertisement

Een grote oude reiskoffer geeft een exotisch en vintage tintje dat niet onderschat mag worden.

Het is altijd zonde om boeken te beschadigen, maar iedereen heeft wel eens met oude jaargangen van een goedkope encyclopedie, of in ieder geval met boekwerken van weinig waarde die alleen maar ruimte innemen: als het alternatief is om ze weg te gooien of te verbranden, dan is het beter om er inrichtingsvoorwerpen van te maken!

Advertisement

Voor tavernes of meer rustieke omgevingen zijn houten vaten ook altijd een voorwerp dat gemakkelijk kan worden gerecycleerd als salontafel.

Advertisement

Verticale of horizontale houten latten, liggend of ondersteboven: er zijn vele manieren om ze te gebruiken.

Heb je wel eens een DIY koffietafel gemaakt?

Advertisement