Als je droge hielen hebt, probeer dan wat natuurlijke huismiddeltjes

door Natasja

01 Mei 2022

Als je droge hielen hebt, probeer dan wat natuurlijke huismiddeltjes
Advertisement

Gebarsten hielen zijn niet alleen niet mooi om te zien, maar kunnen ook ongemak en pijn van verschillende aard veroorzaken. Ze verschijnen meestal waar eerst alleen eelt zat: het harde, droge deel van de huid van de voet dat zich vaak op de hielen vormt, leidt, wanneer het vet eronder uitzet, tot de vorming van de barsten die typisch zijn voor gebarsten hielen.

Verschillende factoren kunnen aan de basis liggen van dit probleem: dagelijks lange uren staan, lopen op blote voeten of met open schonen, maar ook lang en heet douchen, te agressieve zeep gebruiken of schoenen dragen die niet goed passen of de hielen niet de juiste steun geven. Omgevingsfactoren (kou, vochtigheid) of medische problemen kunnen ook een rol spelen. Hoe kun je, naast het regelmatig hydrateren van je voeten, gebarsten hielen tegengaan? Er kan gebruik worden gemaakt van natuurlijke middelen, zoals de hieronder genoemde.

Pixabay

Pixabay

De beste behandeling bestaat nog steeds uit balsems voor dit deel van het lichaam, die meestal zijn samengesteld met ureum, salicylzuur of alfahydroxyzuren, maar moeten worden gebruikt met toestemming van een arts.

Je kunt ook deze methoden proberen:

  •  Voetbad: om de huid te verzachten en te hydrateren, houd je voeten 20 minuten in warm water en gebruik vervolgens een badspons of puimsteen om de harde stukjes te verwijderen. Dep je voeten droog en breng balsem of crème aan. Je kunt ook vaseline aanbrengen om het vocht in de huid vast te houden. Je zult sokken moeten dragen om te voorkomen dat de lakens vuil worden (je kunt dit het beste doen voordat je naar bed gaat). Je kunt ook een beetje witte azijn in het voetbad doen.
  • Honing: nadat je je voeten in het water hebt gehouden als een voetbad, masseer er een lepel of twee honing in, of laat de honing een nacht als kompres inwerken en spoelt het daarna af.
  • Kokosolie: ook deze moet op de voet worden gemasseerd en een nacht blijven zitten. Kokosolie is niet alleen vochtinbrengend, maar heeft ook ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen, en is ook nuttig voor een voetbad.
  • Olijfolie, of een andere plantaardige olie van goede kwaliteit (bijvoorbeeld amandelen): deze helpen de huid te hydrateren.
  • Een crème op basis van gepureerde bananen is ook vochtinbrengend. Je kunt er een beetje honing bij doen.
  • Om te scrubben (na een voetbad), kun je olie en haver gebruiken.

Heb je wel eens last gehad van gebarsten hielen?

Advertisement