Ochtendstretch in bed: ontdek de perfecte bewegingen om je de hele dag beter te voelen

door Natasja

18 April 2022

Ochtendstretch in bed: ontdek de perfecte bewegingen om je de hele dag beter te voelen
Advertisement

Vroeg opstaan en gaan hardlopen is niet voor iedereen weggelegd, maar 's ochtends in bed nog wat rekoefeningen doen ligt misschien wel binnen ieders bereik.

We weten allemaal dat regelmatige lichaamsbeweging goed is voor de gezondheid, maar we hebben niet altijd de tijd of zin om geschikte routines te volgen. Als je een grotendeels zittend leven leidt, kun je op elke leeftijd gemakkelijk last krijgen van spier- of botpijnen die je dag bederven. Een stijve rug of een verminderde beweeglijkheid van de gewrichten vormen een veel grotere belemmering voor het dagelijks leven dan je denkt.

Er zijn een aantal yoga bewegingen die langzame, correcte strekoefeningen zijn die iedereen kan doen, zelfs als je 's morgens nog in bed ligt of zelfs voordat je gaat slapen: in het eerste geval helpen ze je om de dag met meer energie tegemoet te zien, en in het tweede bevorderen ze de ontspanning van het lichaam om je te helpen slapen.

Advertisement

Strek het hele lichaam

Adem langzaam in en breng je armen boven je hoofd, goed gestrekt, tot je vingers in elkaar verstrengeld zijn. Tegelijkertijd, strek je benen door je voeten te strekken. Tel langzaam tot vijf terwijl je langzaam ademhaalt en ontspan dan. Herhaal de beweging drie keer.

Advertisement

Bukkend naar de grond

Ga op de rand van het bed zitten, met je voeten plat op de grond en je benen gebogen. Hef je armen langzaam boven je uit en buig dan het hele bovenlichaam naar voren, zonder je benen te bewegen. Je vingers moeten de vloer raken en je borst moet in contact zijn met je knieën. Je kunt ook je enkels met je handen vastpakken als je kunt. Blijf een paar seconden in deze houding, ga dan langzaam weer omhoog naar de zithouding.

Breng je knieën naar je borst

Begin met op je rug te liggen, met je armen gestrekt langs je zij. Gebruik je buik- en heupspieren, til je benen op en buig ze tot je knieën ter hoogte van je borst zijn. Houd ze tegen je borst met behulp van je handen gedurende 10 seconden of meer, terwijl je langzaam en diep ademhaalt. Strek vervolgens weer rustig je benen.

Draaien van de rug

Bij het verlaten van de vorige houding kun je dit doen.

Breng je armen naar je zij of boven je hoofd, laat ze ontspannen op het bed liggen zoals je wilt, in plaats van je benen te strekken, houdt ze gebogen maar laat ze naar één kant zakken. Het belangrijkste is dat je probeert je rug zo min mogelijk te bewegen: je moet je lichaam langzaam draaien, maar zo ver als je kunt. Wanneer je knieën het bed raken, draai je hoofd naar de andere kant en blijf 10 seconden of langer in die houding.

Doe dan, weer met afgemeten bewegingen, de tegenovergestelde beweging, waarbij je je lichaam in de tegenovergestelde richting draait.

Zittend voorover buigen

Strek je benen uit met je voeten tegen elkaar en houd je rug recht in een zittende positie. Buig van daaruit je bovenlichaam naar voren en laat je handen over je benen gaan tot ze je tenen aanraken of je enkels vastgrijpen. Je borst moet je benen raken, alsof je lichaam in zichzelf vouwt. Blijf met rechte rug, schouders weg van je oren, en probeer gedurende lange seconden zo veel mogelijk te ontspannen, en ga dan weer zitten.

Advertisement

Kruis je benen terwijl je licht

Ga op je rug op het bed liggen, buig je knieën en houd je voetzolen op het bed. Til vervolgens één been op, buig de knie naar buiten en plaats de voet op de andere knie: je kruist de benen om een "4" te vormen. Tel tot vijf terwijl je langzaam ademhaalt en zet je voet weer op de grond, doe dan hetzelfde met het andere been.

Probeer deze oefeningen elke dag te doen voordat je uit bed stapt: ze kunnen echt een groot verschil maken!

Advertisement