Pas op voor baking soda: ontdek wanneer je het beter niet kunt gebruiken

door Natasja

02 April 2022

Pas op voor baking soda: ontdek wanneer je het beter niet kunt gebruiken
Advertisement

Er zijn heel veel gevallen waarin het gebruik van baking soda alledaagse problemen oplost of helpt om huishoudelijke klusjes met uitstekend resultaat te voltooien. Het wordt gebruikt om te reinigen, ontvetten, ontgeuren en nog veel meer.

Door zijn korrelige consistentie is het echter soms iets te agressief voor sommige oppervlakken, omdat het te schurend is en daardoor het oppervlak aantast of de afwerking van sommige voorwerpen beschadigt; sommige soorten steen, metaal of glas, bijvoorbeeld, mogen niet altijd met baking soda worden behandeld, of er moeten op zijn minst enkele voorzorgsmaatregelen worden genomen. Lees verder om uit te vinden wanneer je baking soda moet vermijden of voorzichtig moet gebruiken.

Advertisement
Creativo

Creativo

1. Serviesgoed en aluminium oppervlakken in het algemeen: veel hardere en meer resistente metaalsoorten kunnen zonder problemen met baking soda worden behandeld, maar aluminium is kwetsbaarder en als je bijvoorbeeld een mengsel van water en baking soda te lang op het metaal laat inwerken, kan het oxideren en van kleur veranderen. Daarom is het in het geval van aluminium raadzaam het hooguit zeer snel te gebruiken en onmiddellijk af te spoelen.
    2. Zilverwerk: de truc om baking soda met aluminium te gebruiken om donkere vlekken van zilver te verwijderen werkt, maar het wordt niet aanbevolen voor antiek en waardevol zilverwerk, omdat het te agressief kan zijn. Vooral wanneer het zilver geen sterling zilver is, bestaat het risico op beschadiging. Voorwerpen met decoratieve inlegwerkjes van halfedelstenen of parels moeten ook altijd worden vermeden.
    3. Vergulde voorwerpen: (zuiver) goud is een zacht metaal, dus baking soda is zeer riskant, omdat het gemakkelijk krassen kan maken. Beter om geen schurende behandelingen te riskeren!
    4. Marmeren oppervlakken: hier zijn de meningen een beetje verdeeld. Er zijn veel trucs waarbij baking soda op marmer wordt gebruikt, maar over het algemeen wordt aanbevolen het in verdunde vorm en zeer sporadisch te gebruiken. Hoewel het slechts licht schurend is, is het toch in staat om de gepolijste afwerking van deze steen uiteindelijk uit te hollen, waardoor hij dof wordt en het uiterlijk beschadigt.

Het is dus altijd het beste om wat onderzoek te doen voordat je de verschillende ingrediënten die je in huis hebt, gebruikt op de oppervlakken die het meest kwetsbaar lijken, en in elk geval is het ook goed om de verschillende DIY methoden uit te testen op kleine delen van de te behandelen voorwerpen, om de resultaten te controleren voordat er schade wordt aangericht!

Advertisement