Maak je keuken schoon met appelschillen: ontdek hoe je ze kunt gebruiken om staal te laten glanzen

door Natasja

16 Mei 2022

Maak je keuken schoon met appelschillen: ontdek hoe je ze kunt gebruiken om staal te laten glanzen
Advertisement

Appels zijn een fruitsoort die we het hele jaar door gemakkelijk kunnen vinden: ze zijn gezond, lekker, geurig en kleurrijk en bovendien een veelzijdig ingrediënt in de keuken, waarvan op zoveel verschillende manieren kan worden genoten.

Wanneer je ze eet, ontdoe je ze meestal van hun schil en klokhuis, die bij het afval worden gegooid, of soms op de composthoop. Toch kunnen deze restjes worden gebruikt om nuttige huismiddeltjes te bereiden: er kan een product van worden gemaakt om stalen oppervlakken of vaatwerk schoon te maken, en ook kan er zelf witte appelazijn van maken. Lees verder om meer te weten te komen.

Advertisement
Commons Wikimedia, Creativo

Commons Wikimedia, Creativo

Staal schoonmaken met appelschillen

  • Voor pannen met een bevlekte bodem: vul de bevlekte pan met een halve liter water (of nog meer als de vlekken ook de randen bereiken) en giet er de schillen van een of twee appels in, met al het klokhuis. Laat het geheel vijftien tot twintig minuten sudderen, af en toe roerend, en het zuur in de appels zal de vlekken verwijderen die zich op het staal hadden gevormd. Trouwens, je zult ook een heerlijk geur in de keuken ruiken!
  • Voor de oppervlakken: doe de appelschillen met het klokhuis in een kleine steelpan en overgiet met water tot ze een vinger dik bedekt zijn. Zet de pan op een laag vuur en laat sudderen, voortdurend roerend. Zodra de schillen en klokhuizen zacht genoeg zijn, zet het vuur uit, laat het afkoelen en zeef de vloeistof in een sprayflacon. Dit zal een mild, licht zuur product zijn voor het reinigen van stalen oppervlakken wanneer deze niet vervuild zijn met moeilijke korsten (zoals aangebrand voedsel).

Hoe appelazijn te bereiden?

Ingrediënten:

  • De schillen en klokhuizen van 2 grote of 3 kleine appels
  • 3 eetlepels suiker

Procedure:

    1. Steriliseer een glazen houder: dit kan een fles of pot met een inhoud van één liter zijn. Je moet het 10 minuten koken en dan laten afkoelen.
    2. Doe de schillen en de suiker in de houder.
    3. Giet water in de pot tot de schillen volledig bedekt zijn, en druk ze zo nodig aan met een lepel.
    4. Dek af met kaasgaas of een papieren koffiefilter of een zeer lichte, luchtdoorlatende doek, die je rond de rand vastmaakt met een elastiekje.
    5. Bewaar op een donkere, koele plaats gedurende een maand. Eenmaal per week de pot/fles een beetje schudden om de ingrediënten te mengen.
    6. Als je merkt dat het waterpeil te veel daalt, maak er nog meer en voeg altijd een of twee theelepels suiker toe: de schillen moeten altijd ondergedompeld blijven in de vloeistof. Na enkele weken zul je merken dat zich een dikkere, gelatineachtige laag vormt, die "azijnmoeder/azijnzwam" wordt genoemd). Laat het staan en verwijder het pas wanneer de vloeistof de nodige zuurtegraad heeft bereikt, meestal na een maand of anderhalve maand.
    7. Op dat moment filter je alles en bewaar je de azijn in een goed afgesloten fles.

Heb je deze methodes wel eens geprobeerd?

Advertisement