Gebruik citroenschillen als potjes om nieuwe planten uit pitjes te kweken!

door Natasja

08 Maart 2022

Gebruik citroenschillen als potjes om nieuwe planten uit pitjes te kweken!
Advertisement

Hoe vaak eten we citroenen en gooien dan de schil en de pitten weg? Toch kunnen beide worden gebruikt voor een eenvoudig experiment om thuis uit te proberen:die pitten laten ontkiemen en kleine plantjes uit de citroenschil laten groeien.

Het is een andere en leuke manier om thuis planten te kweken uit pitjes, en hoewel het wat geduld vergt voor je een volledig gevormd exemplaar hebt dat klaar is om in een pot te worden geplant, is het vrij eenvoudig en praktisch gratis. Alles wat je nodig hebt is een citroen, wat potgrond en dan water en .... tijd.

Advertisement

Kies grote citroenen, zodat je meer ruimte hebt om ze met aarde te vullen. In plaats van citroenen kunnen ook andere citrusvruchten zoals sinaasappelen of grapefruits worden gebruikt. Limoenen of mandarijnen zouden ook werken, maar dit zijn wat kleine vruchten die dan weinig aarde kunnen bevatten.

Snij de citroen doormidden zoals je gewoonlijk doet en pers hem uit om het sap te bewaren, dat je vervolgens naar in de keuken kunt gebruiken zoals je maar wilt. Verwijder vervolgens met een theelepel al het vruchtvlees dat binnenin is achtergebleven: je moet alleen de schil overhouden, met het witte gedeelte er nog aan, maar zonder de vliezen en de interne vezels.

Vul de twee helften van de leeggehaalde citroen met een goede kwaliteit, voedselrijke, goed gedraineerde universele aarde.

Steek de pitjes, ontdaan van eventueel achtergebleven vruchtvlees, één à twee centimeter onder het oppervlak en bedek ze met een beetje aarde.

Gebruik een glas of, nog beter, een sprayflacon en giet/spuit wat water op de aarde: je hebt maar een klein beetje nodig, net genoeg om al de aarde nat te maken. Aangezien de citroenschil geen gaatjes heeft, zal het water slechts langzaam verdampen, dus let op bij het controleren van de grond en geef pas weer water als de grond bijna helemaal is opgedroogd.

Advertisement

De ideale temperatuur voor ontkieming is 21°. Het duurt een paar weken voordat de scheuten een plantje van een paar cm groot opleveren, en als dat gebeurd is, is het het beste om ze te verdelen, waarbij in elke citroenhelft één plantje wordt gezet.

Wanneer de planten meer ontwikkeld zijn en elk een aantal bladeren hebben, kun je alles in een pot - bij voorkeur terracotta - zetten. De citroenschil zal in de grond ontbinden en deze blijven voeden ten behoeve van de jonge groeiende plant.

Gebruik voor de bemesting een of twee keer per maand een product dat rijk is aan kalium en houd de grond altijd vochtig, maar niet te nat. De plant heeft ten minste 4 uur direct licht nodig en temperaturen tussen 15 en 21 graden. Niet bemesten in de winter en de pot niet blootstellen aan tocht.

Je kunt de schillen van verschillende citrusvruchten gebruiken om te proberen andere pitten op een soortgelijke manier te laten ontkiemen!

Zou je het leuk vinden om dit experiment te proberen?

Advertisement