Geen wateroverlast meer bij het schoonmaken van het wasmachinefilter: probeer de flessentruc!

door Natasja

03 Maart 2022

Geen wateroverlast meer bij het schoonmaken van het wasmachinefilter: probeer de flessentruc!
Advertisement

Het regelmatig reinigen van het wasmachinefilter is een van de onderhoudstaken die je niet mag vergeten: allerlei vuil, voedselresten en vooral haren of huisdierenharen komen terecht in de trommel van dit apparaat dat je zo vaak gebruikt. Samen met de vezels van de gewassen kleding kan dit vuil het filter verstoppen, wat niet alleen onaangename geuren kan veroorzaken, maar vooral tot ernstige schade aan het apparaat kan leiden.

Het filter bevindt zich over het algemeen aan de voorkant van de voorlader wasmachine, onder de deur, in de linker of rechter benedenhoek. Bij bovenladers is de kans echter groter dat ze aan de achterkant zitten. Om het schoon te maken, moet de deur van de behuizing worden geopend en vervolgens moet een schroefdop worden losgedraaid: telkens als je dit doet, komt er wat water uit. Maar in plaats van harder te moeten werken om het op te vangen met doeken en een dweil, kun je de eenvoudige truc die Francesco Saccomandi illustreert in een zeer korte TikTok video, toepassen.

via Francesco Saccomandi/TikTok

Francesco Saccomandi/TikTok

Francesco Saccomandi/TikTok

Zie hoe makkelijk het is in deze TikTok video: https://www.tiktok.com/@francescosaccomandi/video/7058672479874583814?_t=8PvG5UnxgAw&_r=1! Zoals je ziet, is het gewoon een kwestie van een gewone plastic fles gebruiken. Je hoeft de bovenkant maar net genoeg af te snijden om de opening net onder het filtercompartiment te kunnen plaatsen, zodat hij klaar is om de waterstroom op te vangen die naar buiten komt als je het filter losschroeft. Houd de fles in je hand terwijl je het filter met je andere hand opent en voilà! Het is zeker handiger dan het gebruik van een glas of het vinden van de juiste maat teil die precies onder de opening past.

Het is een goed idee om voor de zekerheid toch maar een oude handdoek of doeken op de grond te leggen, voor het geval er een paar druppels water ontsnappen voordat je de handeling hebt geperfectioneerd of hebt uitgevonden hoe je de fles op de beste manier moet doorsnijden.

Op dit punt kun je het filter schoonmaken: verwijder het meeste vuil dat eraan kleeft en dompel het vervolgens onder in een teil warm water met een beetje witte azijn, of als je wilt wat baking soda. Laat het daar een half uur zitten, spoel het dan goed af en droog het. Verwijder ook vuil dat je in de behuizing aantreft, eventueel met een doek die met water en azijn (of waterstofperoxide) is bevochtigd, en zet alles terug op hun plaats zodra het droog is. Succes!

Advertisement