Hier zie je hoe je de primula (sleutelbloem), de kleurrijke en winterharde bloem die de lente inluidt, kunt kweken

door Natasja

28 Februari 2022

Hier zie je hoe je de primula (sleutelbloem), de kleurrijke en winterharde bloem die de lente inluidt, kunt kweken
Advertisement

Een eenvoudige bloem die veel voldoening geeft: primula's behoren tot de eerste planten die de komst van de lente aankondigen, want ze beginnen te bloeien vanaf eind februari, wanneer de winter zijn koudste kenmerken begint te verliezen om plaats te maken voor geleidelijk mildere temperaturen.

Ze groeien in het wild in vele delen van de wereld, met eenvoudige, schattige bloemen, en er zijn een oneindig aantal kunstmatig gekruiste cultivars om bloemblaadjes in alle tinten (inclusief zwart!) en planten met dubbele bloemen te verkrijgen. Ze zijn gemakkelijk te kweken en zijn bestand tegen veel verschillende omstandigheden: lees verder voor meer informatie over primula's.

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

  • Blootstelling: Ze houden niet van direct zonlicht tijdens de heetste uren van de dag, vooral niet in de warmste seizoenen van het jaar. In de zomer kunnen ze verbranden als ze te lang aan direct zonlicht worden blootgesteld. Plaats ze daarom in een heldere plek in de halfschaduw, waar de zon 's morgens of laat in de namiddag opkomt, zonder dat het de rest van de tijd te donker is. De meer rustieke soorten (meestal met eenvoudiger bloemen en zonder bijzondere kleuren) zijn veel resistenter, terwijl sommige bijzondere en geselecteerde soorten bang zijn voor tocht en wind, zodat het altijd beter is ze op een beschutte plaats te zetten.
  • Temperaturen: ze houden van koeler weer en vrezen intense hitte, maar kunnen zich vrij goed aanpassen waar er geen extreme temperaturen zijn.
  • Water geven: geef de grond water wanneer hij uitdroogt. Dus een paar keer per week in de warmere periodes, geleidelijk wat minder in de nattere en koudere seizoenen.
  • Grond: ze hebben goed gedraineerde, zachte grond nodig, verrijkt met een beetje turf. Ze geven de voorkeur aan een zure pH.
  • Meststof: een universele meststof voor bloeiende planten met een evenwichtig gehalte aan stikstof, fosfor en kalium is prima.

Je kunt ze op elk moment van het jaar een beetje ingraven, maar misschien moet je de warmste periodes vermijden. Wat het zaaien betreft, wordt het best gezaaid wanneer de nachttemperaturen niet te hoog zijn (5-8°), dus ook in de winter tegen begin april, zodat de zaden een betere kans hebben om te ontkiemen.

Ze zien er prachtig uit in perken, maar kunnen ook in potten worden gekweekt (ze moeten ongeveer om de twee jaar worden verpot). Heb je er wel eens een in huis gehad?

Advertisement