Wil je voorkomen dat ongedierte je bloemen en groenten aantast? Plant tagetes (Afrikaantjes) in de tuin en groentetuin

door Natasja

28 Februari 2022

Wil je voorkomen dat ongedierte je bloemen en groenten aantast? Plant tagetes (Afrikaantjes) in de tuin en groentetuin
Advertisement

Tagetes zijn kleine planten die zeer rijk bloeien en zich snel vermeerderen in veel verschillende habitats, waardoor ze zeer gemakkelijk te kweken zijn. Een andere nuttige eigenschap is dat ze ook fungeren als afschrikmiddel voor ongedierte die schadelijk zijn voor andere planten. Daarom worden ze vaak in moestuinen geplant ter bescherming van verschillende groenten die bijzonder in trek zijn bij insecten en ongedierte.

Het zijn dus niet alleen bekende planten die over de hele wereld (van Latijns-Amerika tot Azië) worden gebruikt als traditionele decoraties bij belangrijke feesten, maar ook bondgenoten in de tuinen en moestuinen. Lees verder voor meer informatie over tagetes.

Advertisement
Pexels

Pexels

Hoe weren tagetes ongedierte? Ze geven chemische stoffen af aan de grond die nematoden doden, het soort wormen dat "gallen" veroorzaakt, bolvormige uitsteeksels die op de wortels groeien en vaak leiden tot de voortijdige dood van de plant, vooral als die nog jong is. De door tagetes geproduceerde stoffen zijn ook giftig voor andere soorten nematoden.

Het meest effectief zouden de zogenaamde "tagetes patula" of "Franse goudsbloem" zijn.


Hoe kunnen je gebruik maken van de tagetes? Plant ze gewoon rond de bedden of moestuinplanten die je tegen nematoden wilt beschermen, al aan het eind van de winter, zodat ze ruim de tijd hebben om wortel te schieten. Wanneer deze planten verwelken, zul je merken dat er een soort naaldvormig plukje zaden aan de stengel blijft zitten dat gemakkelijk met de hand kan worden verwijderd. Het is hiermee dat tagetes zich gemakkelijk vermeerdert, en je kunt deze zaden eenvoudig verzamelen aan het eind van de zomer of in de herfst, ze op een droge, donkere plaats bewaren tot het eind van de winter en dan kun je ze veilig op de grond strooien, waarbij je ze afdekt met een vinger of wat aarde.

Tagetes bloeien van de lente tot de vroege herfst en kunnen zelfs in kieren tussen bakstenen en andere moeilijke plaatsen groeien, wat een bewijs is van hun grote winterhardheid en weerstand. Kortom, het zijn echt prachtige en gulle planten!

Advertisement