Vang stof op in huis met een eenvoudige te bereiden, geurende DIY-spray

door Natasja

22 Februari 2022

Vang stof op in huis met een eenvoudige te bereiden, geurende DIY-spray
Advertisement

Afstoffen is zeker een van de huishoudelijke taken die je het liefst zou vermijden, maar die je niet te lang kunt uitstellen, vooral als er iemand met ademhalingsproblemen in huis woont. Ook zonder dergelijke complicaties is het inademen van het stof dat zich op alle oppervlakken afzet en door je bewegingen of kleine luchtstromen wordt opgewerveld, altijd een toestand van slechte hygiëne die vele andere soorten gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

Het gebruik van een doeltreffende stofzuiger is altijd handig, maar soms heb je die niet nodig als je te maken hebt met een klein oppervlak, of als het een lastige plek is om er met het apparaat bij te komen. Daarvoor kun je stofvangende doeken of microvezeldoeken gebruiken, en het kan ook helpen om een spray te gebruiken die het stof beter vangt. En het kan in een paar stappen thuis worden bereid.

Advertisement
Creativo

Creativo

Wat je nodig hebt:

  • een sprayflacon van 250 ml
  • 250 ml gedestilleerd (of gedemineraliseerd) water
  • 1 eetlepel Marseillezeepvlokken of twee eetlepels vloeibare zeep
  • 5-10 druppels etherische olie van tea tree (of een andere olie die je lekker vindt, die je kunt gebruiken om de kamer te ontgeuren)

Hoe gaat je te werk?

  1. Als je zeepvlokken hebt, verwarm 100 ml water in een kleine steelpan op laag vuur, giet de Marseillezeep erin en roer om deze volledig op te lossen. Laat volledig afkoelen.
  2. Giet al het water (of de resterende 150 ml, als je bij de vorige stap wat water hebt gebruikt) in de flacon.
  3. Voeg de opgeloste of vloeibare zeep toe en schud om goed te mengen.
  4. Voeg de essentiële olie druppels toe en schud nogmaals.

Klaar! Het enige wat je hoeft te doen om het te gebruiken, is het rechtstreeks op de doek waarmee je gaat afstoffen te spuiten, zodat deze wordt bevochtigd en het stof er beter aan hecht. Als je verdunde Marseillezeep gebruikt, kun je dit middel ook op houten meubelen gebruiken en niet alleen op andere oppervlakken. 

De antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen van tea tree maken het de essentiële olie om ook in deze gevallen te gebruiken. Er zijn zelfs mensen die het onverdund gebruiken, door een paar druppels op een doek te gieten en de oppervlakken af te vegen waarvan je de huisstofmijt wilt verwijderen (inclusief matrassen!). Laat het een paar uur aan de lucht drogen en gebruik dan de stofzuiger!

Wat is jouw favoriete truc tegen stof?

Advertisement