Wil je minder vochtigheid in huis? Hier zijn een paar eenvoudige trucs

door Natasja

11 Februari 2022

Wil je minder vochtigheid in huis? Hier zijn een paar eenvoudige trucs
Advertisement

De constante vochtigheid in bepaalde vertrekken van de woning is de omstandigheid voor de verspreiding van schimmels en zwammen die de lucht ongezond maken, vooral als een van de bewoners ademhalingsproblemen heeft. Hoewel een te droge omgeving ook niet gezond is, is het tegenovergestelde teveel even schadelijk.

Vochtophoping in een ruimte kan worden veroorzaakt door ernstige structurele problemen die moeten worden aangepakt door de ruimte waterdicht te maken (via het dak, van buitenaf of door lekkende leidingen te repareren), maar soms is het ook te wijten aan verkeerd gebruik van de ruimte zelf. En in elk geval waar vocht een milder probleem is, maar toch moet worden beperkt, zijn er een paar trucs die altijd nuttig zijn.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

  1. Ventileer de kamers dagelijks, ook die je niet gebruikt en vooral de kamers die geen opening naar buiten hebben. Zelfs een half uur per dag is genoeg, misschien door deuren open te zetten of ventilatoren te gebruiken om de luchtstroom te vergroten als je de ramen niet te lang open wilt houden.
  2. Door de ramen open te zetten en de gordijnen en jaloezieën of rolluiken goed open te doen, laat je ook zoveel mogelijk zonlicht binnen, dat verwarmt en droogt, en voorkom je schimmelvorming.
  3. Het is ook belangrijk om de luchtroosters in de keuken en de badkamer aan te houden.
  4. Hang kleren niet binnen op, of als je er niets aan kunt doen, doe het dan 's morgens, zodat ze overdag - als het warmer is - sneller drogen, misschien ook met zonlicht van buiten. Het helpt ook als je er een ventilator naast zet, zelfs als je ze bij een radiator houdt. En natuurlijk, als het weer het toelaat, open de ramen in de kamer waar je de was ophangt.
  5. Planten absorberen een deel van het vocht in de kamer, maar als de schotels altijd vol water staan, helpt dat zeker niet. Zorg er dus voor dat je ze alleen water geeft wanneer ze dat nodig hebben, zonder te veel water te geven. Over het algemeen is het ook goed voor de planten zelf om pas water te krijgen als de grond voldoende is opgedroogd, of helemaal, afhankelijk van de soort.
  6. Vooral in de badkamer, de natste ruimte van allemaal, moet je na het douchen of baden altijd de deur of het raam open laten en het is ook nuttig eraan te denken de douchecabine met een wisser schoon te vegen, zodat al het water wordt opgedroogd.
  7. Als er een muur is die door vocht is aangetast, verplaats dan de meubelen uit de buurt van de muur: het gaat er altijd om dat je moet luchten. Om nog maar te zwijgen van het feit dat het meubilair zelf door vocht wordt aangetast.
  8. Als je een door schimmel aangetaste muur herstelt, moet je alle nodige maatregelen treffen om de schimmel te doden (bleekwater, waterstofperoxide of azijn naar gelang het geval) en vervolgens een schimmelwerende verf gebruiken. Samen met de andere voorzorgsmaatregelen is dit een uitstekende verdediging.
  9. Er zijn ook DIY middeltjes om vocht te absorberen die in minder ernstige gevallen kunnen helpen. - Houtskool (zoals die voor barbecues), bewaard in een bak of bakplaat, om de 2 of 3 maanden te verversen, als het niet eerder vochtiger wordt. - Keukenzout of baking soda in kleine kommetjes of potjes, eventueel met een paar druppels etherische olie (tea tree is de beste) om te ontgeuren. Verwissel ze als ze vol water zitten.
  10. Als de kamer echter onderhevig is aan veel vochtigheid, zullen deze middelen niet voldoende zijn en moet je investeren in een ontvochtiger, of een airconditioner die ook kan worden gebruikt om te ontvochtigen.

De inspanning is de moeite waard om vocht in huis te verwijderen!

Advertisement