Planken en nissen van gipsplaten: 11 voorstellen om je huis echt uniek te maken

door Natasja

11 Februari 2022

Planken en nissen van gipsplaten: 11 voorstellen om je huis echt uniek te maken
Advertisement

Met gipsplaten lijkt het of je huis precies naar je wensen is gebouwd: je kunt scheidingswanden en kolommen maken, of deze draagconstructies in de oorspronkelijke configuratie van het huis veranderen om elke ruimte op een gepersonaliseerde manier vorm te geven. Het aanpassen van de architectuur van kamers met gipsplaten creëert een perfecte omgeving, op maat.

Oppervlakken kunnen worden gemoduleerd door uitsparingen toe te voegen die kunnen worden gebruikt als nissen om te decoreren of als nuttige planken om alles op te bergen (en uit te stallen!). Kijk eens naar de ideeën hieronder.

Advertisement

Gipsplaten kunnen worden gebruikt om de ruimte op een muur onder te verdelen door roosters en elke andere gewenste vorm te tekenen om smalle of diepe nissen te maken, die kunnen worden gevuld met de voorwerpen die je maar wilt.

Advertisement

Als de nissen op deze manier worden gemaakt, kunnen ze nude worden gelaten of helemaal - inclusief de achterwand - worden bekleed met hout, wat een mooi contrast zal geven. Andere keren echter is alleen de plank met hout bekleed.

De schoonheid van deze oplossingen ligt in het feit dat de kamer gemaakt lijkt te zijn om die voorwerpen te herbergen of die hoek als boekenkast te gebruiken.

Kortom, je bedenkt eerst welke voorwerpen je in de kamer wilt tentoonstellen, en bouwt de planken of nissen dienovereenkomstig. Een aanpak zoals die van winkels en musea!

Met gipsplaten kun je ook spelen met kleuren: een gekleurde accentmuur in contrast met de andere is een idee. Maar soms kun je ook alleen de uitsparingen in de muur kleuren.

Advertisement

Dit type meubel wordt niet alleen gebruikt voor boekenkasten, maar vaak ook voor de TV-wand.

De TV-wand van gipsplaat kan er niet alleen een zijn die tegen de dragende muur van de kamer leunt, maar een die speciaal is gemaakt om de kamer in te delen.

Advertisement

Zo ontstaat de ideale ontspanningsruimte, met alle accessoires keurig op een rijtje, inclusief spotjes en een geluidsinstallatie.

De oplossing om de planken "uit te hollen" in de scherpe rand van een hoek van de muur is ook zeer stijlvol.

Advertisement

Hetzelfde geldt voor het mooier maken van een dragende pilaar in het midden van een open ruimte met enkele hoekplanken van gipsplaat, die zo perfect opgaan in het bouwkundige element.

Met gipsplaten lijkt het alsof elke oneffenheid en uitsparing een intrinsiek kenmerk van de muren is, vind je niet?

Advertisement