Parket: nuttige tips voor het schoonmaken en verzorgen van de houten vloeren

door Natasja

02 Februari 2022

Parket: nuttige tips voor het schoonmaken en verzorgen van de houten vloeren
Advertisement

Parketvloeren hebben een unieke en onnavolgbare charme: ze geven warmte aan de woning en kleuren deze met de vele kleuren van het hout waarvan ze zijn gemaakt. Ook het patroon van de verschillende planken, afhankelijk van hoe ze zijn gerangschikt, kan de manier waarop je ruimte waarneemt en de visuele impact van een hele kamer veranderen.

Het is een materiaal dat, ook wanneer het van betere kwaliteit en perfect afgedicht is, gevoeliger is voor een hele reeks factoren dan keramiek, steen of andere hardere materialen. Daarom moet het met grote zorg worden behandeld, waarbij veelgemaakte fouten moeten worden vermeden die vervolgens de tussenkomst van deskundigen noodzakelijk maken om het oorspronkelijke uiterlijk te herstellen. Maar met de juiste voorzorgsmaatregelen kan een parketvloer echt eeuwig meegaan!

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

  • Kies de hulpmiddelen die je gebruikt om de vloer schoon te maken: gebruik bezems met zeer zachte borstelharen (er zijn er die geschikt zijn voor houten vloeren), vlakke zwabbers van microvezel of sowieso zacht en een stofzuiger die zacht is voor de vloer, dus met borstels die geschikt zijn voor dit type vloerbedekking.
  • Wat schoonmaakmiddelen betreft: er zijn DIY alternatieven (zoals Marseillezeepoplossingen voor het wassen of bijenwas voor het polijsten), maar het verdient altijd de voorkeur de door de fabrikanten aanbevolen producten te gebruiken. Ze verschillen naar gelang de afwerking (gevernist of geolied) en zijn bedoeld om het hout te reinigen en te voeden zonder resten achter te laten.

Hoe maak je de vloer schoon?

  •  Parket moet ongeveer elke dag worden afgestoft of geveegd, zodat zich geen vuil ophoopt dat vervolgens, bij dagelijks lopen, concreties en vlekken vormt die moeilijker te verwijderen zijn.
  • Als je echt vlekken moet uitwassen, gebruik dan een zwabber die alleen met water is bevochtigd. Dompel het in de emmer met water en wring het daarna goed uit, zodat het geen water verliest wanneer het over de vloer gaat. Uiteraard moet dit altijd gebeuren nadat het grootste deel van het vuil met een bezem of een stofzuiger is verwijderd, en onmiddellijk na het afvegen van de natte zwabber moet je deze droogvegen met een droge zwabber of geschikte doeken. Je kunt ook de ramen open houden of draagbare ventilatoren gebruiken terwijl je schoonmaakt, zodat er geen vocht achterblijft. Bij afgedichte parketvloeren is er minder kans dat het hout opzwelt door water, maar soms kan vocht onder de beschermlaag door tussen de voegen dringen, zodat het beter is nooit vaak of te lang met water in aanraking te laten komen.
  • Voor sporadische en diepe reiniging, waarbij water alleen niet voldoende is en je een speciaal reinigingsmiddel voor je parketvloer moet gebruiken, gebruik altijd een kleine hoeveelheid, zodat je ook zo weinig mogelijk water gebruikt.


Denk er ook aan om druk belopen plaatsen te beschermen met tapijten, honden- en kattennagels te knippen en probeer niet met schoenen (vooral hakken) in huis rond te lopen, maar verwissel ze voor pantoffels of slippers zodra je thuiskomt.

Advertisement