Koraal: de nuttigste tips om het goed schoon te maken en te verzorgen

door Natasja

30 Januari 2022

Koraal: de nuttigste tips om het goed schoon te maken en te verzorgen
Advertisement

Koraalsieraden en -beelden worden steeds zeldzamer: vroeger werden ze zonder problemen van de zeebodem verzameld, maar nu zijn het in de meeste delen van de wereld beschermde dieren en dit, in combinatie met de veranderende smaak voor juwelen en design, heeft ertoe geleid dat verwerkte koraalproducten nu vrij zeldzaam zijn. Wie voorwerpen van dit kostbare materiaal in huis heeft, besteedt er dus bijzondere zorg aan, zowel wat het schoonmaken als wat het bewaren betreft.

Ook producten die niet speciaal zijn behandeld, zijn gevoelig voor krassen of lichte schaafwonden als gevolg van de poreusheid van het materiaal. Bovendien wordt koraal aangetast door stoffen als chloor, alcohol, ammoniak, nagellakverwijderaar en andere chemische verbindingen die vaak in huis worden gebruikt. Hoe maak je het schoon en hoe verzorg je het? Lees verder om meer te weten te komen.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • Wanneer je je handen wast, cosmetica aanbrengt, crèmes op je huid smeert of parfum op je lichaam spuit, moet je nooit sieraden van koraal dragen. Koraalsieraden moeten daarom na elk schoonheidsritueel worden omgedaan, en altijd worden afgedaan als je naar het toilet gaat om jee handen te wassen, ook na de lunch of het diner.
  • Het is ook aan te raden de sieraden niet te dragen op zeer vochtige dagen of wanneer het risico bestaat dat je veel zweet.
  • Koralen voorwerpen moeten worden opgeborgen in stoffen zakjes, eventueel gewatteerd of van enigszins resistent fluweel, zodat ze niet worden beschadigd door contact met andere materialen of krassen op andere oppervlakken te veroorzaken.

Koraal schoonmaken

Koraal mag nooit worden ondergedompeld in water, ultrasonisch gereinigd of gereinigd met oplossingen of crèmes voor het reinigen van edelmetalen en juwelen.

  • Als het koralenvoorwerp onder het stof zit, gebruik dan een persluchtreiniger (er zijn ook heel handige te koop die voor computers en luchtroosters worden gebruikt in winkels voor kantoorbenodigdheden).
  • Als je het moet schoonmaken, gebruik dan een zeer zachte, schone doek (microvezel, wol), zachtjes wrijvend. Indien nodig kun je het afspoelen met een beetje water en een druppeltje zeep, maar droog het daarna meteen goed af, zonder het lang vochtig te laten. 

Er zijn veel voorbeelden over het thuis polijsten van koraal, maar velen kunnen het zachte, poreuze oppervlak van de voorwerpen juist beschadigen, zodat ze naar een deskundige moeten worden gebracht.

 

 

Advertisement