Aloë vera: veel nuttige tips voor het kweken van een prachtige plant met vele toepassingen

door Natasja

21 Januari 2022

Aloë vera: veel nuttige tips voor het kweken van een prachtige plant met vele toepassingen
Advertisement

Aloë vera is een van 's werelds bekendste planten, waarvan vruchtvlees en het sap al sinds de oudheid worden gebruikt voor de behandeling van kleine brandwonden, insectenbeten en zonnebrand; de aloëplant kan ook worden gebruikt voor de bereiding van cosmetische producten voor huid en haar, en er zijn genoeg recepten voor gezondheidsbevorderende drankjes.

Als je een paar van deze planten in huis hebt, zou je van tijd tot tijd de bladeren kunnen nemen (die worden geplukt door ze voorzichtig van de basis af te trekken zonder ze te breken of te snijden) en ze rechtstreeks gebruiken op een door de zon verbrande huid of als een natuurlijk vochtinbrengend middel. Deze planten zijn typisch voor warme, dorre klimaten en zijn dus bang voor de winterkou, maar ze vergen weinig onderhoud en groeien niet te snel, waardoor ze geschikt zijn om, met de nodige zorgzaamheid, binnenshuis te worden gekweekt.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Blootstelling: kies een lichte plaats in huis waar de plant vele uren licht kan krijgen. Als hij echter te lang rechtstreeks aan de zon wordt blootgesteld, vooral in het warme seizoen, kunnen de bladeren geel worden.
  • Bodem: de grond waarin ze groeien moet zeer droog en waterdoorlatend zijn, want deze planten verdragen absoluut geen stilstaand water. We bevelen daarom een cactusmengsel aan, dat je ook kunt bereiden door teelaarde te mengen met grofkorrelig zand en een beetje perliet of puimsteen.
  • Water geven: geef alleen water wanneer de grond helemaal droog is, d.w.z. zeer weinig in de winter en slechts iets vaker in de zomer, afhankelijk van de temperatuur. Bij het water geven moet de grond echter volledig nat zijn, waarbij het water vrij van de bodem kan weglopen. Dit kan het beste onder een douche of in een of andere teil worden gedaan, maar zonder dat de plant in het water dat uit de pot is gekomen, blijft staan weken.
  • Voor de beste omstandigheden kies terracotta potten, die de grond beter laten ademen. Wat de grootte betreft, moet de pot groot en diep genoeg zijn om de hele kluit te kunnen bevatten. Je kunt ook rietstokken of stokjes in de grond steken om het gebladerte te helpen wanneer het groeit, zodat het niet te veel gaat leunen.
  • Ze hoeven niet te worden bemest, maar als je ze toch wilt bemesten, hoeft dat maar één keer in het voorjaar te gebeuren met een met water verdunde meststof die zeer rijk is aan fosfor.
  • Als je ze wilt vermeerderen, moet je de kleine plantjes die aan de basis groeien, eruit halen met een scherp, goed gesteriliseerd mes, en ze in nieuwe potten met cactusaarde zetten.

Heb je al eens aloëplanten gekweekt?

Advertisement