Laat de roestvrij stalen oppervlakken glanzen met behulp van olijfolie

door Natasja

19 Maart 2022

Laat de roestvrij stalen oppervlakken glanzen met behulp van olijfolie
Advertisement

In elk huis, en vooral in de keuken, zijn er veel oppervlakken van roestvrij staal: het kan het materiaal zijn van het gasfornuis en de oven, of ook van de magnetron, maar ook van de koelkast, de spoelbak of andere huishoudelijke apparaten en keukenrobots. Roestvrij staal is een hoogwaardig en duurzaam materiaal, en de onmiskenbare afwerking is zeer mooi... Tenminste, zolang het schoon en glanzend blijft.

Het kan echter gemakkelijk vuil worden door voedsel- en oliespatten, vingerafdrukken of zelfs vlekken door verkeerd schoonmaken. Maar er is een eenvoudig, goedkoop en milieuvriendelijk huismiddeltje om het weer als nieuw te laten glanzen: olijfolie.

Advertisement
Creativo

Creativo

Olijfolie moet worden gebruikt op oppervlakken die al zijn schoongemaakt of waarop alleen lichte vlekken zitten. Alvorens met dit natuurlijke ingrediënt te poetsen, moeten eventuele korsten en duidelijke vlekken worden verwijderd, en dit kan worden gedaan met een beetje lauw water waarin je een beetje afwasmiddel (of ook Marseillezeep) hebt gedaan. Dit product moet worden afgeveegd met een microvezeldoek, waarbij altijd moet worden getracht de korrel - indien zichtbaar - van het staal zelf te volgen.

Goed afspoelen met een andere vochtige doek en vervolgens het oppervlak droogwrijven met een derde zachte doek (microvezel of molton).

Nu ben je klaar voor de polijstbehandeling, waarvoor je gewoon een kommetje met twee eetlepels olijfolie nodig hebt (je kunt er natuurlijk een gebruiken die niet van de beste kwaliteit is) en nog een droge microvezeldoek. Doop de punt van de doek in de olie en wrijf dan over het oppervlak, waarbij je altijd de korrel van het staal volgt. Je hebt maar een heel klein beetje olie nodig, en je moet snel werken om het over een zo groot mogelijk oppervlak uit te smeren, zodat je geen dikke, vette laag krijgt.

Zodra je het hele oppervlak hebt behandeld, neemt wat keukenpapier en veeg het staal voorzichtig af om overtollige olie te verwijderen. Op oudere, doffe oppervlakken kan het nodig zijn het proces te herhalen om het gewenste resultaat te verkrijgen.

Eenvoudig, vind je ook niet?

Advertisement