Hoe je radiatoren correct ontlucht en voor een efficiënt verwarmingssysteem zorgt

door Natasja

13 Januari 2022

Hoe je radiatoren correct ontlucht en voor een efficiënt verwarmingssysteem zorgt
Advertisement

Soms laat je je radiatoren lange tijd aanstaan en als je je hand tegen de buitenwand legt, besef je dat het eigenlijk koud is. Of tenminste op sommige plaatsen. In andere gevallen hoor je echter geborrel of herhaald kloppen op de leidingen: dit zijn allemaal symptomen van de aanwezigheid van luchtbellen in het verwarmingssysteem, die de werking ervan verminderen, soms zelfs zozeer dat het het systeem schaadt. En iets dergelijks kan ook gebeuren in de leidingen van de ketel of van de vloerverwarming.

In dergelijke gevallen is het belangrijk eraan te denken de kranen van radiatoren, boilers en diverse verwarmingssystemen te "ontluchten", zodat alle lucht kan ontsnappen en ervoor wordt gezorgd dat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld wanneer het systeem weer wordt ingeschakeld.

Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Radiatoren

Neem een emmer of teil om het water dat uit de radiator komt op te vangen, een moersleutel om de kleppen te openen (eventueel ook smeermiddelen) en vervolgens een doek om de vloer door eventuele lekken schoon te maken of droog te deppen. Vervolgens:

    1. Schakel de verwarming uit en wacht tot de radiatoren erg koud zijn, anders riskeer je je te verbranden aan de dampen en het water die ontsnappen. Alle thermostaatkranen moeten open staan.
    2. Open de klep met de sleutel, langzaam. De klep bevindt zich meestal bovenaan de radiatoren, en heeft een klein rond gaatje. Houd de emmer onder de klep om het water op te vangen.
    3. Je moet een sissend geluid horen zodra je de klep opent, houd hem open totdat er water uitkomt. Zet de klep niet te ver open, dan komt er te veel water uit.
    4. Wanneer een deel van het verwarmingswater eruit is gekomen, sluit de klep weer zonder hem te strak aan te draaien.
    5. Je kunt het systeem nu weer inschakelen, en je moet onmiddellijk de waterdruk in de radiatoren controleren en zo nodig bijvullen.

Ketel

Ketels zijn voorzien van een ontluchter om overtollige lucht te laten ontsnappen zonder dat er water lekt. Als zich echter te veel lucht ophoopt en er interne drukproblemen ontstaan, werkt dit systeem niet en moet de lucht handmatig worden vrijgelaten. Ook in dit geval moet de kraan op dezelfde wijze worden geopend als bij radiatoren.

Vloerverwarming

In deze systemen kunnen ook drukproblemen ontstaan door lucht in de leidingen, waardoor de warmte niet gelijkmatig kan worden uitgestraald. Deze problemen kunnen echter het best worden aangepakt door professionals of wanneer je voldoende ervaring hebt op dit gebied.

Advertisement