As om planten te verzorgen: ontdek hoe en wanneer je deze as als kosteloze meststof kunt gebruiken

door Natasja

08 Januari 2022

As om planten te verzorgen: ontdek hoe en wanneer je deze as als kosteloze meststof kunt gebruiken
Advertisement

Wie een open haard of een houtkachel heeft, of misschien ook een pizzaoven of een buitenfornuis, zal min of meer vaak voor het probleem komen te staan hoe je je van de geproduceerde as moet ontdoen. Maar als je ook een tuin hebt, kan de as nuttig zijn voor de verzorging van planten.

Met de juiste zorg kan houtas de bodem voorzien van kalium en andere elementen die nuttig zijn voor de ontwikkeling van verschillende soorten planten (hoewel niet alle), en het kan ook worden gebruikt om de zuurgraad van de bodem te corrigeren. Ontdek hoe je het in de tuin kunt gebruiken.

Advertisement
Creativo

Creativo

Welke as te gebruiken?

Houtas bevat calcium, magnesium, kalium en andere belangrijke voedingsstoffen, waarvan de hoeveelheden sterk variëren naar gelang van het soort hout dat is verbrand: 

  • Harde houtsoorten zoals eik, esdoorn, es, walnoot (Carya), plataan, appel en kers branden het langst en ontwikkelen de meeste warmte, en zijn zelfs als brandhout duurder. Ze hebben echter ook het voordeel dat hun assen meer voedingsstoffen bevatten dan zachthout (zoals dennen of sparren). Gebruik dus altijd as van natuurlijk hout, en geef de voorkeur aan assen van hardhout waar mogelijk.
  • As van behandeld, geverfd, multiplex en soortgelijke houtsoorten mag niet worden gebruikt. Deze zijn geïmpregneerd met chemicaliën die, zelfs in as, planten kunnen beschadigen.
  • Gebruik geen houtskoolas van barbecues of as van voor barbecues gebruikte nephoutblokken. Deze moeten worden weggegooid in de vuilnisbak.

Hoe as op de bodem en in compost te strooien

As moet altijd in zeer dunne lagen op de grond, op gazons of rond planten worden gestrooid. In feite is het altijd beter om het bij de composthoop te voegen. Gewoonlijk wordt het in zodanige hoeveelheden toegevoegd dat je er niets van merkt als het eenmaal is doorgemengd. Wanneer as nat wordt, produceert het namelijk zouten en loog, die in grote hoeveelheden schade kunnen toebrengen aan de planten; wanneer de as wordt gemengd met de andere stoffen in de compost, verdwijnen de zouten en het loog.

Het moet dus nooit heel veel zijn. Denk er in elk geval aan de as te gebruiken wanneer het volledig koud is.

Tegen ongewenste insecten en dieren

De zouten in de as kunnen echter fungeren als pesticiden tegen invasies van slakken of bepaalde soorten kleine, ongewervelde dieren met een zacht lichaam. Strooi gewoon wat aan de voet van planten (zonder overdrijven) die door deze dieren worden aangevreten. Ververs het (niet alleen toevoegen) als het nat wordt.

Wanneer as gebruiken

Eén of twee keer per jaar is goed voor elke plant, en als je het doet door as rechtstreeks in de grond te doen, doe het dan in de winter. Als je overdrijft, loop je het risico dat de grond te alkalisch is en vol zit met oplosbare zouten die de planten beschadigen.

Advertisement