Je huis luchten in de winter: ontdek de handigste trucs om het zo efficiënt mogelijk te doen

door Natasja

13 December 2021

Je huis luchten in de winter: ontdek de handigste trucs om het zo efficiënt mogelijk te doen
Advertisement

Het huis luchten is belangrijk voor je gezondheid: door een goede luchtcirculatie adem je gezondere lucht in, wat vooral belangrijk is voor mensen met ademhalingsproblemen of allergieën. Het is ook belangrijk om schimmelvorming in de verschillende kamers te voorkomen.

Bij mooi weer is het geen probleem om elke dag de ramen open te zetten om het huis te luchten, integendeel, het is juist fijn. Maar in de winter heb je geen zin om de ramen te openen en koude lucht binnen te laten. Desondanks mag je deze gewoonte, die van fundamenteel belang is voor je gezondheid, niet vergeten, en daarom is het een goed idee een reeks maatregelen te treffen die je kunnen helpen om je huis altijd even te luchten.


Advertisement
pixnio.com

pixnio.com

  • De minimumtijd die nodig is om de ramen open te houden is 5 minuten voor een kleine kamer en 10 minuten voor een grote kamer. De ramen moeten gedurende die tijd zo wijd mogelijk open staan.
  • Het is beter om de ramen minder lang maar wijd open te zetten: in plaats van de ramen langere tijd op een kier te laten staan, is het beter ze minder lang wijd open te zetten. Bij de eerste methode wordt de lucht in de kamer niet vernieuwd, maar worden de muren langer afgekoeld, waardoor meer energie wordt verbruikt om de temperatuur te handhaven, wat hogere verwarmingskosten betekent.
  • Een truc die we allemaal kennen om de lucht sneller te doen veranderen is dezelfde die gebruikt wordt wanneer er misschien iets aangebrand is wat rook in de keuken heeft veroorzaakt: open twee ramen, of een deur en een raam, aan liefst tegenover elkaar liggende kanten van de kamer om een luchtstroom op te wekken die door het huis stroomt, en de zaken versnelt. Pas alleen op dat tere planten zich niet in het pad van deze stroom bevinden, en dat het buiten niet te hard waait, anders bestaat het gevaar dat je bladeren en lichte voorwerpen door het huis ziet vliegen.
  • Ramen moeten twee keer per dag worden geopend, 's morgens en 's avonds. Je moet ze dus rond 8 uur 's morgens en niet later dan 11 uur 's morgens openen, en van 21 of 22 uur 's avonds voor middernacht. Deze tijdstippen zijn vooral handig voor mensen die in drukke steden wonen: op die tijdstippen (vooral 's morgens vroeg) is er iets minder verkeer op straat.


Andere tips om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren

  •  In de winter is het raadzaam de temperatuur rond de 20° te houden: boven de 21° bestaat het risico dat de lucht in huis te droog wordt, terwijl het daaronder eerder vochtig zal zijn.
  • Zoek hulp bij planten: er zijn er veel die schadelijke gifstoffen absorberen, en ze behoren vaak tot de populairste en gemakkelijkst te vinden kamerplanten, zoals pothos, sansevieria, varens of bepaalde philodendrons.
  • Er zijn ook gordijnen die, wanneer ze aan zonlicht worden blootgesteld, een proces op gang brengen waarbij verontreinigende stoffen worden uitgefilterd en de lucht wordt gezuiverd.
  • Let op de producten waarmee je reinigt: soms betekent een lekker geurtje niet dat de kwaliteit goed is. De stoffen in zeep en huishoudelijke schoonmaakmiddelen kunnen dampen produceren die op lange termijn schadelijk zijn, vooral als het huis niet goed wordt gelucht. Kies dus die met zo weinig mogelijk vluchtige organische stoffen.
  • Was en reinig regelmatig luchtroosters en gordijnen, en stof de verschillende oppervlakken in huis af.

Het is de moeite waard deze gewoonten eigen te maken om een gezondere lucht in huis te garanderen!

Advertisement