Maak goedkope kerstversieringen door plastic flessen vindingrijk te recyclen

door Natasja

09 December 2021

Maak goedkope kerstversieringen door plastic flessen vindingrijk te recyclen
Advertisement

Als het gaat om handgemaakte kerstversieringen, zijn er werkelijk eindeloze mogelijkheden voor het gebruik van een groot aantal verschillende voorwerpen, die allemaal creatief kunnen worden gerecycled. Het gaat onder meer om plastic flessen in alle maten en kleuren: doorzichtige flessen voor verschillende soorten water en frisdranken, maar ook PET-melkflessen en andere soortgelijke verpakkingen kunnen allemaal op verschillende manieren worden uitgesneden, waarbij juist hun kenmerken kunnen worden gebruikt om creatieve decoraties te maken.

Ook zonder veel verschillende uitsnijdingen te maken, kunnen kleinere flessen worden omgetoverd tot sneeuwpoppen of ook tot wereldbollen die kleine betoverde taferelen omsluiten. Dit zijn allemaal decoraties die praktisch niets kosten en die leuk zijn om te maken door voorwerpen te recyclen die gewoonlijk in de vuilnisbak belanden. Laat je inspireren door de onderstaande ideeën.

Advertisement
Tutorial via artecomquiane.com

Tutorial via artecomquiane.com

Een van de eenvoudigste ideeën is om alleen de bodem van de flessen uit te knippen, die op een soort bloem lijken. Je kunt dan met een beetje warmte de scherpe randen op het met bakpapier beklede strijkijzer leggen en het plastic net genoeg zacht maken om het bot te maken en te voorkomen dat je je verwondt bij het versieren en ophangen van deze decoraties.

Advertisement

Gekleurde hete lijm of glitter kan worden gebruikt om op de kronkels te tekenen, zodat ze op sneeuwkristallen lijken. Maar je kunt ook met fijne penselen en acrylverf verven.

Een andere snelle en gemakkelijke techniek is het maken van veel cirkels: het belangrijkste is dat ze allemaal even groot zijn, dus begin met flessen die een tamelijk recht zijn. Daarna moet je ze bovenaan met een nietmachine aan elkaar vastmaken, zodat er bollen ontstaan.

Als je de structuur hebt gemaakt, kun je hem versieren zoals je wilt.

De bodems van flessen kunnen ook in de vorm van bloemen worden bewerkt: het gaat erom de contouren van de bloemblaadjes zoveel mogelijk na te maken.

Advertisement

Een strook plastic is op zichzelf teruggevouwen, en zo heb je een kleine kerstboom, gemaakt van een groene fles.

Flessen van een halve liter kunnen sneeuwpoppen worden.

Advertisement
Tutorial via .hometalk.com

Tutorial via .hometalk.com

En hier is een superleuk idee om sneeuwbollen te maken met gepersonaliseerde taferelen erin. Bedenk hoe leuk het zou zijn om ook figuren uit favoriete films en verhalen te gebruiken!

Stolpen met decoratie aan de binnenkant.

Advertisement

Engelen kunnen worden gemaakt met behulp van stof en linten, pijpenragers en een houten knikker of een oude kerstboombal in plaats van een hoofd. Je kunt ze ophangen of als decoratieve accessoires waar je maar wilt neerzetten.

Waarom hang je geen feeënhuisjes hier en daar in huis of aan de kerstboom?

Welk idee vind je het mooiste?

Advertisement